PRIJETNJE SLOBODANU VASKOVIĆU: Politička mafija ne odustaje

DNEVNI KOMENTAR: U Bosni i Hercegovini sve je manje novca za nelegalne poslove. Samim tim, sve je veći i sve opasniji pritisak na novinare koji pišu o korupciji

PRIJETNJE SLOBODANU VASKOVIĆU: Politička mafija ne odustaje
foto: Mario Ilicic

 

Banjalučki novinar Slobodan Vasković nedavno je na svom blogu opisao napade i prijetnje kojima je u posljednje vrijeme izložen. Ništa novo, političke strukture preko anonimnih izvršitelja atakuju na njega već godinama. Posljednji val napada samo se uklopio u taj otužni i opasni kontinuitet.

Vasković izvještava brojnu publiku da cyber kriminalci već sedmicama pokušavaju da provale u njegove mailove i da mu sruše blog i FB stranicu. Osim ovih tehnoloških ataka, novinar piše da su strukture početkom augusta pokušale da mu zapale automobil, parkiran ispred porodične kuće u Istočnom Novom Sarajevu. Također, višegodišnji kontinuitet bilježe i anonimni autori prijetnji da će „završiti u grobu“ i „biti likvidiran“. Autor jednog od najposjećenijih blogova u državi pri tome koristi jedinu taktiku koju novinari imaju na raspolaganju: piše i govori javno o onome što druga strana poduzima tajno. Javnost je već godinama nasjigurnije oružje novinara protiv prijetnji i napada. O sličnim cyber atacima nedavno nas je izvijestio portal Buka. S tom se pošasti godinama bore i urednici portala Tačno.net iz Mostara, a redakcija Inforadara piše o pritiscima nakon tekstova o javnim nabavkama. U zemlji u kojoj su korupcija  i nepotizam neraskidivi dio politike novinarima je posebno teško i godinama moraju raditi u atmosferi „neposredne opasnosti“. Sistemu je teško vjerovati jer iz njegovih parastrutkura ti napadi i potiču. Svi se kunu u borbu protiv korupcije, ali najveći borci protiv nje, novinari, i dalje su nezaštićeni i sve izloženiji napadima. Čeka se nova žrtva. (ok)

About The Author