RTRS I BNTV: Šta je važnije, zdravlje građana ili takozvani prenos nadležnosti?

Sve što je uredništvo RTRS-a prešutjelo i relativiziralo povodom nezakonitosti gradske uprave Banjaluke i javnih preduzeća, građani su mogli saznati gledajući BNTV

RTRS I BNTV: Šta je važnije, zdravlje građana ili takozvani prenos nadležnosti?
Foto: Avaz

RTRS: Tradicionalno kršenje profesionalnih normi

1.– 7. mart 2021.

PRVA GODINA: Petog marta navršila se godina dana od evidentiranja prvog zaraženog koronavirusom u Bosni i Hercegovini. Borba s pandemijom globalni je problem, prevashodno zbog nenalaženja adekvatnih odgovora na pitanje kako efikasno suzbiti njegovo širenje. Masovna imunizacija se diljem svijeta ne odvija potrebnom dinamikom, a BiH je na repu.

VUČIĆEVA DONACIJA: Iako udarne minute dnevnika ponovo pune vijesti o novooboljelim i preminulim, pandemija je zbog ukupnih odnosa unutar BiH i njenog složenog uređenja gotovo podjednako i zdravstveni i politički problem.

Svjedočili smo tome u izvještaju o donaciji 10 hiljada cjepiva Federaciji BiH koju je uručio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. A, nediplomatskom i naučno neutemeljenom tvrdnjom da su cjepiva AstraZenece koja su proizvedena u Indiji za siromašne zemlje manje učinkovita, doprinos tome je dala i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković. Neodmjerenom izjavom Turković je sama o sebi sve kazala.

No za Branku Kusmuk bio je to dovoljan povod da po ko zna koji put, umjesto da gledateljima pruži informacije, iznese niz vlastitih ocjena i komentara. Istup Bisere Turković je „izazivanje uobičajenih sarajevskih tenzija“, Turković je „Izetbegovićeva gaf ministarka“ , a donacijom cjepiva „iskazana je komšijska, srpska solidarnost“.

U PUNOM ZAMAHU: Istina je da se Republika Srpska nešto bolje snašla u nabavci cjepiva, da je prvog marta u ovaj bh. entitet stigla pošiljka od 20 hiljada doza ruskog cjepiva, ali navesti da je RS u punom zamahu imunizacije stanovništva, više je nego licemjerno (Dnevnik 2, drugi mart).

TAKOZVANI PRENOS NADLEŽNOSTI: Iz istog Dnevnika izdvajamo i izvještaj o odbijanju srpskog kluba u Domu naroda Parlamenta BiH da podrži izmjene Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima uz obrazloženje da i postojeći zakoni nisu prepreka da BiH ide u direktne pregovore s dobavljačima u vezi s nabavkom cjepiva. Kada je to tako, zašto su onda predstavnici istih stranaka u Predstavničkom domu prethodno podržali spomenute zakonske izmjene? To novinari ne pitaju. Jer ako bilo ko od srpskih političara samo spomene da je na sceni „pokušaj prenosa nadležnosti sa RS-a na BiH“, onda se takve tvrdnje, a ovdje je slučaj čak i po cijenu zdravlja i života građana, ne dovode u pitanje.

PRIRODA JAVNOG SERVISA: I u ovoj nedjelji pitamo koliko je RS sekularni entitet, a RTRS javni servis svih građana bez obzira na nacionalnu pripadnost i religijska uvjerenja. Razlog je gotovo petominutni izvještaj o ukopu penzionisanog hercegovačkog mitropolita Atanasija i proglašenje „dvodnevne žalosti u Hercegovini“.

Pravoslavne zadušnice (dan kada se obilaze grobovi pokojnika) ove godine bile su povod za ponovno otvaranje priče o „egzodusu Srba iz sarajevskih opština koje su u ratu odbranili, a u miru izgubili“. Ko je odgovoran za masovno iseljavanje više hiljada ljudi, pitanje je koje se ne postavlja. No svakako će to vrijeme ostati upamćeno i po neviđenom iskopavanju i prenošenju posmrtnih ostataka članova porodica onih koji su danas raseljeni širom Republike Srpske. I koji i dalje tvrde da je „Republika Srpska vrijedna te žrtve“!?

Ocjena: 1

 

BNTV:  Sve o malverzacijama u Banjaluci

1. – 7. mart 2021.

NIZ POŠASTI: Epidemiološka situacija u BiH se pogoršava iz dana u dan, pa su informacije o koronavirusu ponovo postale prioritetne u prezentaciji dnevnih informacija Dnevnika 2.

No, Republika Srpska suočava se i s drugim pošastima koje iz dana u dan, u očima javnosti, u pitanje dovode kredibilitet ovdašnje vlasti. To je zorno prikazano u načinu na koji je bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija nagrađen novom pozicijom: savjetnik Milorada Dodika. U temi emitovanoj prvog marta, gledatelje se podsjetilo na Tegeltijinu karijeru, te komentare analitičara. I izjavu Milorada Dodika da je bivši predsjednik VSTV-a, mada se za njega vežu brojne afere zbog kojih je i podnio ostavku, „špekulativno izbačen iz VSTV-a“.

ZAVIDNI REZULTATI GORDANE TADIĆ: Pravosuđe, odnosno VSTV, bavilo se trećeg marta sopstvenim radom. Osim oskudnih informacija medijima da je usvojen preliminarni reformski program, glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić pohvalila se „zavidnim rezultatima državnog Tužilaštva u 2020. godini“. Koji su to zavidni rezultati, pitali su novinari. Odgovor Tadić nije dala.

MALVERZACIJE GRADSKE UPRAVE: Sve što je uredništvo Dnevnika RTRS-a prešutjelo i relativiziralo povodom novih nalaza o nezakonitostima u radu gradske uprave i javnih preduzeća u njenoj ingerenciji tokom mandata prethodnih gradonačelnika Banjaluke, građani koji su tražili informaciju više mogli su je dobiti u Dnevniku petog marta.

EUFORIJA PROMOCIJE: A da javnim novcem u Republici Srpskoj upravlja ko i kako hoće, svjedoči i primjer iz izvještaja emitovanog prvog marta. Investiciono-razvojna banka Republike Srpske tako je za promociju svojih događaja, ma šta da to konkretno značilo, s agencijom Euforija sklopila ugovor vrijedan 800 hiljada maraka. Ko su vlasnici agencije i šta to promoviše IRB, čija je primarna nadležnost kreditiranje privrede od sredstava prikupljenih privatizacijom državnog kapitala, podaci su do kojih se nije moglo doći.

Ocjena: 4

Komparativna analiza

Svake godine, Prvi mart – Dan nezavisnosti BiH povod je da se ponove različiti narativi o razlozima početka rata u Bosni i Hercegovini. Očekivano, obje medijske kuće svu odgovornost prebacuju na one političke opcije koje su organizirale referendum o nezavisnosti BiH, ponavlja se priča o preglasavanju Srba te ubistvu srpskog svata na Baščaršiji, čime je srpski narod bio prinuđen da povede „odbrambeno-otadžbinski rat“. Čim na dnevni red dođu pitanja rata i ratnih zločina, BNTV i RTRS misle jednom glavom. Razlike nastupaju tek kada informiraju o sadašnjim političkim snagama i njihovim interesima.

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Prilog o nezakonitostima gradske uprave u Banjaluci.

 

Minus sedmice

RTRS

Izvještaj komisije za praćenje rada prethodne lokalne vlasti u gradu Banjaluka svoje je mjesto našao u tridesetoj minuti Dnevnika petog marta. Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković javnosti je na uvid dao niz dokumenata o nelegalnom trošenju javnog novca, te načinu korištenja gradskog građevinskog zemljišta. U interpretaciji novinara RTRS-a sve se to ističe uz opasku „kako tvrdi Stanivuković“, i tvrdnju da će ga svi umiješani u te afere tužiti za klevetu. Kada medij postane servis vlasti, a ne građana, onda, evidentno, nikada nije dovoljno dokaza da je ta vlast odgovorna za zloupotrebe položaja i arčenje javnih resursa.

 

BNTV

Nijedan izvještaj.

About The Author