Špijunski softver Pegasus pronađen na telefonima novinara, potvrdili francuski obavještajci

Pegasus je hakerski softver ili špijunski softver koji može zaraziti milijarde telefona i omogućava izdvajanje poruka, fotografija i e-poruka, snimanje poziva i tajno aktiviranje mikrofona

Špijunski softver Pegasus pronađen na telefonima novinara, potvrdili francuski obavještajci

Francuski obavještajni istražitelji potvrdili su da je špijunski softver Pegasus pronađen na telefonima trojice novinara, uključujući i visokog člana osoblja međunarodne televizijske stanice France 24.

To je prvi put da je nezavisno i službeno tijelo potvrdilo nalaze međunarodne istrage projekta Pegasus – konzorcija od 17 medija, uključujući Guardian.

Forbidden Stories, neprofitna medijska organizacija sa sjedištem u Parizu, i Amnesty International u početku su imale pristup popisu od 50.000 brojeva koji su, vjeruje se, klijenti izraelske kompanije NSO Group od 2016. godine identificirali kao one od interesa.

Francuska nacionalna agencija za sigurnost informacijskih sistema (Anssi) identificirala je digitalne tragove špijunskog softvera NSO Grupe na telefonu televizijskog novinara i proslijedila nalaze pariškom državnom tužilaštvu koje nadzire istragu o mogućem hakiranju.

Anssi je Pegasusa pronašao i na telefonima koji pripadaju Lénaïg Bredoux, istraživačkoj novinarki na francuskoj web stranici Mediapart, i direktoru stranice Edwyju Plenelu.

Forbidden Stories vjeruje da je najmanje 180 novinara širom svijeta odabrano kao osobe od interesa zbog mogućeg nadziranja od strane vladinih klijenata NSO-a.

Izvor u France 24 rekao je da je televizija bila “izuzetno šokirana” otkrivši da je neko od njihovog osoblja potencijalno nadziran.

– Zapanjeni smo i ljuti jer bi novinari mogli biti predmet špijuniranja. Nećemo šutjeti na to. Bit će pokrenute pravne radnje – rekao je izvor.

Le Monde je izvijestio da je novinarka France 24, sa sjedištem u Parizu, odabrana za “stavljanje pod nadzor”. Policijski stručnjaci otkrili su da je špijunski softver tri puta korišten za nadzor telefona: u maju 2019. godine, septembru 2020. godine i januaru 2021. godine, navodi list.

Francuski političari šokirani su nakon što su se u procurjelim podacima pojavili mobilni telefoni predsjednika Emmanuela Macrona, bivšeg premijera Édouarda Philippea i 14 ministara na funkciji, uključujući one za pravosuđe i vanjske poslove.

NSO je rekao da Macron nije nikada bio “meta” bilo kojeg od njihovih kupaca, što znači da kompanija negira da je izabran za nadzor ili da je nadziran pomoću Pegasusa. Dodaju da to što se broj pojavio na popisu ni na koji način nije pokazatelj je li taj broj odabran za nadzor pomoću Pegasusa.

Prošlog mjeseca, kada su se pojavile vijesti o projektu Pegasus, Macron je naredio više istraga. U Izraelu su prošle sedmice vlasti pregledale urede NSO-a, a u nedjelju je izraelski list Haaretz izvijestio da je kompanija sazvala hitnu konferenciju za procjenu utjecaja tog otkrića na domaći sektor.

Pegasus je hakerski softver – ili špijunski softver – prodan vladama širom svijeta. Softver može zaraziti milijarde telefona sa iOS ili Android operativnim sistemima. Omogućuje izdvajanje poruka, fotografija i e-poruka, snimanje poziva i tajno aktiviranje mikrofona.

Aktivisti za ljudska prava, novinari i advokati širom svijeta odabrani su kao mogući kandidati za potencijalni invazivni nadzor od strane autoritarnih vlada koje koriste softver za hakiranje, prema istrazi o masovnom curenju podataka.

Istraga sugerira široko rasprostranjenu i kontinuiranu zloupotrebu Pegasusa, ali NSO tvrdi da je softver namijenjena za upotrebu samo protiv kriminalaca i terorista.

Izvor: The Guardian

About The Author