Facebook se suočava s tužbama koje bi ga mogle natjerati na prodaju Instagrama i WhatsAppa

Gotovo desetljeće Facebook je koristio svoju dominaciju i monopolsku moć kako bi srušio rivale, tvrdi se u tužbi

Facebook se suočava s tužbama koje bi ga mogle natjerati na prodaju Instagrama i WhatsAppa

Kompanija društvenih medija Facebook Inc mogao bi biti prisiljen da proda WhatsApp i Instagram nakon što su američka Savezna komisija za trgovinu i gotovo sve američke države pokrenule tužbu protiv njih, ocjenjujući da koriste strategiju “kupi ili pokopaj” onemogućavajući tržišnu konkurenciju.

Podnošenjem tih tužbi Facebook je postao druga velika tehnološka kompanija koja se ove godine suočila s pravnim izazovom nakon što je američko Ministarstvo pravosuđa u oktobru tužilo Google optužujući kompaniju da koristi svoju tržišnu moć da se odbrani o suparnika.

Suština tužbe protiv Facebooka je njegov otkup rivala poput Instagrama kojeg su kupili 2012. godine za milijardu dolara te aplikacije za razmjenu poruka WhatsAppa kojeg su kupili za 19 milijardi dolara 2014. godine.

– Gotovo desetljeće Facebook je koristio svoju dominaciju i monopolsku moć kako bi srušio manje rivale, ugušio konkurenciju, a sve na štetu svakodnevnih korisnika – kazala je državna tužiteljica New Yorka Letitia James uime koalicije 46 država.  Alabama, Georgia, Južna Karolina i Južna Dakota nisu učestvovale u tužbi.

James tvrdi da je kompanija kupila svoje rivale prije nego su oni mogli ugroziti dominaciju Facebooka.

Glavna savjetnica Facebooka Jennifer Newstead nazvala je tužbe “revizionističkim” i podvukla da ne postoje zakoni za kažnjavanje “uspješne kompanije”. Smatra da su WhatsApp i Instagram postali uspješni nakon što je Facebook uložio milijarde dolara u njihov rast.

U postu na Facebook platformi za internu raspravu, izvršni direktor Mark Zuckerberg rekao je zaposlenicima da ne očekuje “bilo kakav utjecaj na pojedinačne timove ” kao rezultat tužbi, za koje je rekao da su “korak u procesu koji bi mogao potrajati godinama”.

Izvor: Reuters

About The Author