U serijalu Moskva-Balkan na FTV-u o stalnim stremljenjima Rusije da ostvari uticaj na Balkanu

Autorica serijala je Elma Kazagić, a ekipu koju još čine i snimatelj Almir Čaušević, ton majstor Boris Kragulj i montažer Jasmin Nalo snimala je na brojnim lokacijama od Istre i Sarajeva do Ulcinja

U serijalu Moskva-Balkan na FTV-u o stalnim stremljenjima Rusije da ostvari uticaj na Balkanu

Federalna televizija (FTV) objavit će četiri epizode novog dokumentarnog serijala Moskva-Balkan čija je autorica Elma Kazagić. Kroz četiri epizode serijal će gledaoce voditi od 1948. godine do sadašnjosti uz svjedočenja o stalnim stremljenjima Rusije da ostvari što jači uticaj na Balkan, koristeći crkvu, političare, ratne plaćenike, motoriste, poligone za vojne obuke, od doba Carske Rusije, preko SSSR-a do Rusije koja je granatama zasula Ukrajinu.

U prvoj epizodi sagovornici će dati odgovore na pitanja poput da li Titovo “NJET” Staljinu iz 1948. odjekuje i sada, zašto je Rusima smetala petokraka jugoslovenskih partizana, koji su jugoslovenski oficiri postali izdajnici te šta bi danas imali da nije bilo Golog otoka.

O ključnim rusofilima na Balkanu, o ulogama Ruske i Srpske pravoslavne crkve, pogotovo o državnom udaru u Crnoj Gori i pokušaju atentata na crnogorskog vođu, o tadašnjim razgovorima s Aleksandrom Vučićem, gledaoci će saznati iz prve ruke od predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića.

O razgovorima unutar svojih partizanskih porodica nakon Rezolucije Informbiroa, ali o najbližim srodnicima koji su završili na Golom otoku pričat će bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i priznati srbijanski književnik Filip David.

O Rusima, ratnim plaćenicima koji su bili na kotama iznad Sarajeva, Goražda, Višegrada, Olova, svjedočit će dokumenti, njihovi snimci s bh. planina, a istraživači zločina u BiH o kozacima koji se pojavljuju u BiH 1992. godine pa u Crnoj Gori 2006. godine.

Za serijal ‘Moskva-Balkan’ o svojim susretima sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom svjedočit će bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor, a bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić o ljutnji ruskog ministra Lavrova na putu prema jednom od dvoraca usred Ukrajine.

Tada nije bilo govora o pljačkama imovine bh. i srbijanskih građana kroz sumnjive prodaje vojvođanske nafte i rafinerije Brod Rusima. Niko nije spomenuo u Srbiji ni čudnu kupovinu ruskih aviona koji su stigli vozom, a ne zrakom, niti lagane ulaske ruskih oligarha bliskih Vladimiru Putinu na hrvatsko primorje.

Sve to u ovom serijalu rasvijetlit će Nenad Čanak, Jelica Kurjak, Svetlana Cenić, Esad Bajtal, Šeki Radončić, Sonja Biserko, Andrej Nikolaidis, Ivo Goldstein, Živko Andrijašević, Ermin Kuka, Predrag Bošković, Semir Mujkić, Mašenjka Bačić, Saša Paparella, Filip Švarm i drugi sagovornici ovog doba i prošlog čija svjedočenja ima arhiv.

Ekipa je snimala na brojnim lokacijama od Istre i Sarajeva do Ulcinja. Uz Elmu Kazagić serijal, u najjužem smislu, potpisuju i snimatelj Almir Čaušević, ton majstor Boris Kragulj i montažer Jasmin Nalo.

Prva epizoda bit će prikazana 8. decembra u Dokumentarnom četvrtku i govori o tome ko se zapitao “Da li će Tito preživjeti” i kako je Žukov izbjegao Staljinovu ruku.

About The Author