STOŽERNA STRANKA NIJE UVIJEK BILA UZ SARAJEVSKE HRVATE

Na predizbornom skupu HDZ-a BiH koji je održan u sarajevskom Franjevačkom međunarodnom studentskom centru, Dragan Čović je poslao poruku glasačima u KS u kojima je iznova istakao opredjeljenost svoje stranke da istraje u borbi za jednakopravnost ali i “legitimnost predstavljanja”. “Lijepo je vidjeti sve vas nazočne, koji iz glavnog grada Bosne i Hercegovine želite poslati jasnu […]

STOŽERNA STRANKA NIJE UVIJEK BILA UZ SARAJEVSKE HRVATE

Na predizbornom skupu HDZ-a BiH koji je održan u sarajevskom Franjevačkom međunarodnom studentskom centru, Dragan Čović je poslao poruku glasačima u KS u kojima je iznova istakao opredjeljenost svoje stranke da istraje u borbi za jednakopravnost ali i “legitimnost predstavljanja”.

“Lijepo je vidjeti sve vas nazočne, koji iz glavnog grada Bosne i Hercegovine želite poslati jasnu poruku da smo dali sve za naše Sarajevo, za Bosnu i Hercegovinu, kako bismo mogli govoriti danas da smo jednakopravan i konstitutivan narod i narod koji danas ima svoja iskušenja, kako politička, tako i svaka druga koja prate one najmalobronije u ambijentu kakav danas ima BiH”

“Ovo naše zajedništvo vas ohrabruje da nikad niste sami, i da je stožerna stranka uvijek uz vas. Iako nas nema u strukturama općinske, gradske i županijske vlasti, tu smo da kažemo da nas može biti na svakom stupnju organiziranja. Možemo izboriti svoju legitimnost predstavljanja. Pokazali smo da nas ima.”

“Prije 28 godina ovdje je pokrenut prvi Sabor HDZ-a i time smo poručili svima da želimo skrbiti opstojnost hrvatskog naroda upravo ovdje, u srcu, u Sarajevu.”

Dragan Čović, 23.09.2018.

Da jednakopravnost i “legitimnost predstavljanja” ne idu baš zajedno potvrđuju i ne tako davno sročen prijedlog HDZ-a i HNS-a za izmjene Izbornog zakona, nakon što je Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim njegove odredbe o načinu izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, a na osnovu apelacije Bože Ljubića.

Predloženi model tako predviđa da se iz svakog kantona bira broj predstavnika svakog konstitutivnog naroda, a koji bi bio srazmjeran učešću tog naroda u ukupnom broju Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih u FBiH. Prema ovom modelu, izaslanici iz reda svakog konstitutivnog naroda i ostalih županija/kantona birali bi se na sljedeći način:

  1. a) 17 izaslanika iz reda bošnjačkog naroda se bira iz zakonodavnih tijela županija na način da Tuzlanska županija bira pet (5) izaslanika, Sarajevska četiri (4) izaslanika, Zeničko-dobojska tri (3) izaslanika, Unsko-sanska tri (3) izaslanika, Hercegovačko-neretvanska jednog (1) izaslanika i Srednjobosanska jednog (1) izaslanika iz reda bošnjačkog naroda.
  2. b) 17 izaslanika iz reda hrvatskog naroda se bira iz zakonodavnih tijela županija na način da Hercegovačko-neretvanska županija bira pet (5) izaslanika, Srednjobosanska četiri (4) izaslanika, Zapadnohercegovačka tri (3) izaslanika, Herceg-bosanska dva (2) izaslanika, Zeničko-dobojska jednog (1) izaslanika, Posavska jednog (1) izaslanika i Tuzlanska jednog (1) izaslanika iz reda hrvatskog naroda.

HNS i HDZ BiH pod izgovorom provedbe i primjene odluke Ustavnog suda BiH, prilagođavanjem i izmjenom Izbornog zakona BiH, precizira broj delegata iz svakog naroda po kantonima, na način da najviše Bošnjaka dolazi iz onih kantona gdje su većina, najviše Hrvata iz kantona gdje su oni većina i najviše Srba iz kantona gdje ih je po popisu stanovništva najviše.

Tako bi Klub delegata iz bošnjačkog naroda činilo bi pet delegata iz Tuzlanskog kantona, četiri iz Kantona Sarajevo, tri iz Zeničko-dobojskog kantona, tri iz Unsko-sanskog kantona, te po jedan iz Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona.

Klub delegata iz hrvatskog naroda bi činilo pet delegata iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, četiri iz Srednjobosanskog kantona, tri iz Zapadnohercegovačkog kantona, dva iz Kantona 10, te po jedan iz Zeničko-dobojskog kantona, Posavskog kantona i Tuzlanskog kantona.

Dakle, prema ovom prijedlogu, 17.520 Hrvata (Rezultati popisa stanovništva iz 2013. godine) koji žive u Kantonu Sarajevo ne bi imali svog predstavnika u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Predloženi model HDZ-a, kako se vidi iz njegovog teksta, jasno je u suprotnosti sa zagovaranjem ravnopravnosti Hrvata u cijeloj BiH, a posebno sa izjavama koje je dao Čović na posljednjem predizbornom skupu u Sarajevu pa će ih Istinomjer ocijeniti kao nedosljedne. 

Osim toga, neistine su i tvrdnje da Hrvata nema u “strukturama općinske, gradske i županijske vlasti”. Tako prema podacima Agencije za državnu službu FBiH iz aprila ove godine u KS je uposleno 5,28% državnih službenika hrvatske nacionalnosti, dok ih je među rukovodećim kadrovima 5,88%.

Istinomjer.ba

About The Author