Ruska novinarka osuđena na osam i pol godina zatvora

Od početka invazije Rusije na Ukrajinu, gotovo 8.000 Rusa suočeno je s prekršajnim prijavama

Ruska novinarka osuđena na osam i pol godina zatvora
Foto: Safejournalists.net

 

Sud u Moskvi osudio je bivšu novinarku državne televizije na osam i pol godina zatvora u odsutnosti jer je organizirala protest protiv ruskog rata u Ukrajini, u posljednjem gušenju neslaganja koje se intenziviralo otkako je invazija započela prije gotovo 20 mjeseci.

Marina Ovsyannikova optužena je za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci, što je krivično djelo prema zakonu usvojenom nedugo nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin poslao trupe u Ukrajinu.

Ona je optužena da je organizirala je proteste u blizini Kremlja u julu 2022. godine, držeći natpis na kojem je pisalo: “Putin je ubica. Njegovi vojnici su fašisti. Ubijeno je 352 djece. Koliko još djece treba umrijeti da biste vi prestali?”

Privedena je i stavljena u kućni pritvor, ali je s kćeri uspjela pobjeći u Francusku. Ruske vlasti raspisale su potjernicu te su je krivično gonili i sudilo joj se u odsutnosti. Ona je napustila posao na kanalu, a optužena je za omalovažavanje ruske vojske i kažnjena s 270 dolara u to vrijeme.

Od početka invazije, gotovo 8.000 Rusa suočeno je s prekršajnim prijavama, a više od 700 ljudi umiješano je u krivične slučajeve zbog javnog istupanja ili učešća u protesta protiv rata, prema grupi za ljudska prava i pravnu pomoć OVD Info.

Vlasti su također upotrijebile zakon koji zabranjuje kritiku onoga što insistira na nazivanju “specijalne vojne operacije” kako bi ciljali na opozicione ličnosti, aktiviste za ljudska prava i nezavisne medije.

Glavni kritičari osuđeni su na duge zatvorske kazne, grupe za zaštitu ljudskih prava prisiljene su zaustaviti rad, nezavisne novinske stranice su blokirane, a nezavisni novinari napustili su zemlju u strahu od krivičnog progona.

Mnogi od prognanih u inostranstvo osuđeni su na zatvorske kazne u odsutnosti. Razmjeri gušenja bili su bez presedana u postsovjetskoj Rusiji.

Izvor: AP

About The Author