Facebook prijeti da će ukloniti vijesti s platforme ako Kongres SAD-a usvoji zakon o medijima

Iz Mete, u čijem je vlasništvu Facebook, tvrde da zakonski prijedlog ne prepoznaje da izdavači stavljaju sadržaj na platformu jer to i njima koristi

Facebook prijeti da će ukloniti vijesti s platforme ako Kongres SAD-a usvoji zakon o medijima

Matična kompanija Facebooka, Meta zaprijetila je da će ukloniti vijesti sa svoje platforme ako Kongres Sjedinjenih Američkih Država usvoji prijedlog zakona koji ima za cilj olakšati kolektivno pregovaranje novinskih organizacija s kompanijama poput Googlea Alphabeta i Facebooka.

Upućeni izvori tvrde da zastupnici razmatraju dodavanje Zakona o novinarskoj konkurenciji u zakon o odbrani kao način da se pomogne posrnuloj lokalnoj industriji vijesti.

Glasnogovornik Mete Andy Stone je kazao da će kompanija biti prisiljena razmotriti uklanjanje vijesti ako zakon bude usvojen jer se “nepravedno zanemaruje bilo kakva vrijednost koju pružamo novinskim kućama putem povećanog prometa i pretplata”. Dodao je da prijedlog ne prepoznaje da izdavači stavljaju sadržaj na platformu jer to i njima koristi.

News Media Alliance, trgovačka grupa koja zastupa novinske izdavače, pozvala je Kongres da doda zakon zakonu o odbrani, tvrdeći da lokalne novine ne mogu da podnijeti nekoliko godina korištenja i zloupotrebe velikih tehnoloških kompanija, a vremena za poduzimanje radnji je sve manje.

– Ako Kongres uskoro ne poduzme korake, riskiramo da društveni mediji postanu de facto lokalne novine u Americi – dodali su.

Više grupa, uključujući Američku uniju za građanske slobode, Public Knowledge i Udruženje računarske i komunikacijske industrije, pozvale su Kongres da ne odobri nacrt zakona o lokalnim vijestima.

Naveli su da bi to stvorilo nepromišljeno antimonopolsko izuzeće za izdavače i televizijske kuće, tvrdeći da prijedlog zakona ne zahtijeva da se “sredstva dobivena pregovorima ili arbitražom isplaćuju novinarima”.

Sličan australski zakon, koji je stupio na snagu u martu 2021. godine nakon što su razgovori s velikim tehnološkim kompanijama doveli do kratkog zaustavljanja Facebookovih feedova vijesti u zemlji, pokazao se uspješnim, navedeno je u vladinom izvještaju.

Otkako je Zakon o pregovaranju s medijima stupio na snagu, razne tehnološke kompanije, uključujući Metu i Alphabet, potpisale su više od 30 ugovora s medijskim kućama, nadoknađujući im sadržaj koji je generirao klikove i novac za oglašavanje, dodaje se u izvještaju.

Izvor: Euronews

About The Author