Novinarima mora biti dopušten pristup bjeloruskoj granici

Zastrašivanje i ograničenja znače da se novinari suočavaju s velikim preprekama u provjeravanju informacija s granice

Novinarima mora biti dopušten pristup bjeloruskoj granici
Foto: BBC

Partneri iz organizacije Media Freedom Rapid Response (MFRR) pozvali su poljsku vladu da poštuje i olakša slobodan protok informacija dopuštajući novinarima pristup granici s Bjelorusijom kako bi izvještavali o humanitarnoj krizi.

Također, pozvali su poljsku policiju i vojsku da se suzdrže od proizvoljnih pritvaranja i zastrašivanja medijskih djelatnika koji rade u području oko zabranjene zone.

Od početka septembra, novinari ne mogu izvještavati u krugu od tri kilometra duž bjeloruske granice u kojem je uvedeno vanredno stanje.

Mjera ograničava mogućnost novinara i humanitarnih djelatnika da uđu u zabranjeno područje i zabranjuje fotografiranje ili snimanje koje prikazuje granicu ili njezinu infrastrukturu.

Oni koji su osuđeni za kršenje vanrednog stanja mogu se suočiti s kaznom zatvora do 30 dana ili novčanom kaznom do 5.000 poljskih zlota.

Zabrinutost zbog nedostatka informacija i transparentnosti o tome što se događa unutar ograničenih područja eskalirala je u novembru kada su hiljade migranata i tražitelja azila pokušale ući na poljski teritorij preko Bjelorusije, što je izazvalo geopolitički spor za koji su poljski i čelnici Evropske unije optužili autoritarnog Aleksandra Lukašenka da to čini u znak odmazde za uvedene sankcije.

Nerazmjerna ograničenja ozbiljno su ograničila mogućnost novinara i medijskih organizacija iz Poljske i cijelog svijeta da izvještavaju o ovoj situaciji koja se tiče ljudskih prava i osiguraju odgovarajuću zaštitu onima koji su ostali u nehumanim uvjetima.

Vanredno stanje također rezultira kriminalizacijom novinara koji pokušavaju izvještavati o stvarima od javnog interesa. Takva ograničenja slobode medija u državi članici Evropske unije su bez presedana, navode organizacije.

U posljednjoj sedmici čak i oni koji su se javljali izvan zabranjene zone suočili su se s proizvoljnim pritvaranjem i zastrašivanjem.

Ova djela zastrašivanja i ograničenja znače da se novinari suočavaju s velikim preprekama u provjeravanju informacija s granice. Navode o kršenju prava i dalje je iznimno teško provjeriti ili razotkriti.

Uz zabranu pristupa medijima, jedini isječci vijesti i slika s granice s bodljikavom žicom dolaze iz objava bjeloruskih i poljskih vlasti na društvenim mrežama.

– Rezultat tog zamračenja informacija je da dezinformacije napreduju i da je teško doći do činjenica, što znači da se ozbiljna humanitarna kriza, koja vjerojatno uključuje ozbiljna kršenja ljudskih prava, ne prijavljuje – upozoravaju organizacije.

Usprkos protestima poljskih medija i grupa za ljudska prava, vanredno stanje ostaje na snazi. Teško je ne zaključiti da je dio ove odluke poljskih vlasti bio namjerno spriječiti medije da dokumentiraju razmjere i prirodu krize, ali i da zaštite sebe i granične sigurnosne službe od nadzora.

Slobodan i neprekidan protok informacija na granici je od vitalnog značaja. Stoga su podržali komesarku Vijeća Evrope za ljudska prava Dunju Mijatović koja poziva poljske vlasti da odmah dopuste novinarima ponovni ulazak u granično područje.

Izvor: ARTICLE 19

About The Author