Misija slobode medija o sigurnosti nizozemskih novinara

Od marta 2020. godine organiziran je niz sličnih misija u Grčkoj, Crnoj Gori, Poljskoj, Srbiji, Španiji i Sloveniji

Misija slobode medija o sigurnosti nizozemskih novinara

ARTICLE 19 pridružio se partnerima programa Media Freedom Rapid Response (MFRR) u međunarodnoj misiji slobode medija u Nizozemskoj koju organiziraju Free Press Unlimited i Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF).

Namjera je mapirati sve manju sigurnost novinara u Nizozemskoj i to usporediti s činjenicom da je uspostavom PersVeilig-a (Press Safe) krajem 2019. godine uspostavljen snažan sigurnosni mehanizam za novinare. Misija će se održati početkom 2022. godine.

Uz sve brojnije napade na novinare, javna televizija NOS koja uklanja svoje logotipe s kombija kako bi zaštitila svoje zaposlenike, a Peter R. de Vries je ubijen usred bijela dana, stanje slobode štampe i medija u Nizozemskoj dobiva sve više međunarodne pažnje.

Iz tog razloga organizirana je međunarodna misija o sigurnosti novinara u Nizozemskoj u bliskoj saradnji s Nizozemskim udruženjem novinara (NVJ).

U okviru misije bit će obavljeni razgovori s novinarima i glavnim urednicima, kreatorima politike, policijom i Državnim tužilaštvom, stručnjacima i saborskim zastupnicima.

Konačni rezultat bit će objedinjeni u opsežnom izvještaju o sigurnosti novinara u Nizozemskoj koje će biti predstavljeno na međunarodnoj konferenciji za novinare kao zaključak misije.

Misija će se baviti pitanjem sigurnosti novinara u Nizozemskoj, usredotočujući se na prijetnje organiziranog kriminala, kao i na sve veće neprijateljstvo učesnika protesta i civila prema uposlenicima medija.

Prema NVJ-u, 82 posto nizozemskih novinara doživjelo je agresiju ili zastrašivanje u 2020. godini. To je povećanje od 20 posto u odnosu na 2017. godini.

U 2017. godini 79 posto je vjerovalo da prijetnje novinarima predstavljaju prijetnju slobodi medija. U 2021. godini to se povećalo na 93 posto.

Sve veći trendovi postavljaju pitanja kada je riječ o visokom rangu Nizozemske na Indeksu slobode medija i međunarodno priznatom mehanizmu PersVeilig (Press Safe).

Osim toga, misija će ispitati koji mehanizmi prevencije trenutno postoje i šta nizozemske vlasti mogu učiniti kako bi spriječile zastrašivanje i nasilje nad novinarima.

MFRR prati kršenja slobode štampe i medija u državama članicama Evropske unije i zemljama kandidatima te odgovara praktičnom i pravnom podrškom i zagovaranjem. Od početka projekta u martu 2020. godine organiziran je niz sličnih misija u Grčkoj, Crnoj Gori, Poljskoj, Srbiji, Španiji i Sloveniji.

Izvor: ARTICLE 19

About The Author