Dvojicu novinara ubila banda na Haitiju

Prema Centru za analizu i istraživanje ljudskih prava, Haiti je 2021. godine zabilježio najmanje 950 otmica

Dvojicu novinara ubila banda na Haitiju

 

Dvoje novinara ubili su članovi bande na periferiji haitijskog Port-au-Princea. Novinari su se našli na udaru vatre nakon što su stigli na razgovor s vođom suparničke bande, saopćile su vlasti.

U napadu su ubijeni Amady John Wesley, novinar radio stanice Ecoute FM iz Montreala i lokalni izvjestitelj Wilguens Louissaint. Treći novinar je uspio pobjeći.

Ecoute FM nazvao je ubistvo “zločinačkim i barbarskim činom”.

Incident se dogodio u području Laboule 12, gdje su se dogodile intenzivne borbe između naoružanih bandi koje su pokušavale da se izbore za kontrolu. Područje ima jedini drugi put – osim glavne ceste – do južnog dijela Haitija.

Zemlja ulazi u sve dublju političku i sigurnosnu krizu nakon što je bivši predsjednik Jovenel Moise prije šest mjeseci ubijen u svojoj privatnoj rezidenciji u Port-au-Princeu. Nekoliko bandi proširilo je svoj utjecaj izvan siromašnijih četvrti glavnog grada.

Prema Centru za analizu i istraživanje ljudskih prava, Haiti je 2021. godine zabilježio najmanje 950 otmica.

Nasilje bandi istaknulo je nedostatke državnog krivičnog pravosuđa s višestrukim neuspješnim istragama tokom godina.

Poznati novinar Jean Dominique ubijen je u aprilu 2000. godine, ali njegova smrt ostaje neriješena.

U martu 2018. godine fotoreporter Vladjimir Legagneur nije se vratio sa zadatka u siromašnoj četvrti Martissant i to područje sada kontroliraju bande.

Vlasti su također najavile istrage o ubistvima dvoje novinara u julu i oktobru 2019. godine, ali istraga nikada nije završena.

U drugom slučaju, novinar Diego Charles, opozicioni politički aktivist i još 13 ljudi ubijeni su u julu 2021. godine, ali počinitelji nisu identificirani

Izvor: DW

About The Author