Twitter oformio tim uoči godišnjice nereda na Capitolu

Izvršni direktori Twittera, Googlea i Facebooka svjedočili na saslušanju pred Kongresom o tome da li su doprinijeli neredima prošle godine

Twitter oformio tim uoči godišnjice nereda na Capitolu

Uoči godišnjice napada na američki Capitol, Twitter je oformio tim koji je pripremio tu društvenu mrežu za rješavanje bilo kakvog štetnog sadržaja povezanog s događajem, potvrđeno je Reutersu.

Platforme društvenih medija uključujući Twitter i Facebook optužene su da su ekstremistima omogućile organiziranje opsade 6. januara 2021. godine, kada su pristaše tadašnjeg republikanskog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa upali na Capitol kako bi spriječili Kongres da potvrdi rezultate predsjedničkih izbora koje je dobio demokrata Joea Bidena.

Twitter je rekao da je “sazvao međufunkcionalnu radnu grupu” koja se sastoji od članova svih timova za integritet, povjerenje i sigurnost, koja je posebno sazvana za godišnjicu napada na Capitol i da će oni paziti na rizike kao što su tweetovi i računi koji potiču nasilje.

Kompanija je rekla da se proširuje svoj rad na praćenju platforme kada su u pitanju veliki globalni događaji i dodala je da će nastaviti pratiti trendovske teme i rezultate pretraživanja štetnog sadržaja.

Glasnogovornik Meta Platforms Inc., kompanije ranije poznate kao Facebook, rekao je u saopćenju da nastavljaju aktivno pratiti prijetnje na njihovoj platformi i reagirat će u skladu s tim

Glasnogovornik YouTubea, koji je u vlasništvu Googlea, rekao je da je internetska video platforma uklonila desetke hiljada videozapisa zbog kršenja politike u vezi s izborima u SAD-u tokom prošle godine i nastavili su pomno pratiti izborne dezinformacije na stranici.

U martu su izvršni direktori Twittera, Googlea i Facebooka svjedočili na saslušanju pred Kongresom, a američki zastupnici su ih pitali jesu li njihove platforme odgovorne za nerede.

Tadašnji izvršni direktor Twittera Jack Dorsey bio je jedini izvršni direktor koji je odgovorio “da”, ali je rekao da se “širi sistem” mora uzeti u obzir.

Nekoliko dana nakon pobune na Capitolu, Twitter je objavio trajnu suspenziju Trumpovog računa, navodeći “rizik od daljnjeg poticanja nasilja”.

– Naš pristup i prije i nakon 6. januara bio je poduzimanje snažnih mjera protiv naloga i tweetova koji potiču nasilje ili mogu dovesti do izvanmrežne štete – rekao je glasnogovornik Twittera u saopćenju.

Iz kompanije su kazali da su tokom prošle godine trajno suspendirali hiljade računa zbog kršenja politika protiv koordiniranih štetnih aktivnosti.

Izvor: Reuters

About The Author