Pritisak na novinare u američko-kineskom sukobu

Kina najavila osvetničke mjere ako kineski novinari sa sjedištem u SAD budu prisiljeni napustiti zemlju

Pritisak na novinare u američko-kineskom sukobu
Foto: Reuters

Kina će poduzeti osvetničke mjere ako svi kineski novinari sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama budu prisiljeni napustiti zemlju, uključujući i američke novinare u Hong Kongu, izjavio je glavni urednik Global Timesa Hu Xijin.

– S obzirom na to da američka strana nije obnovila vize kineskim novinarima, kineska se strana pripremila za najgori scenarij, da svi kineski novinari moraju napustiti SAD – kazao je Hu u izjavi na Twitteru, javlja Reuters.

Dodao je da, ukoliko se to dogodi, kineska strana će se osvetiti, te će mjere za protjerivanje novinara uključivati i američke novinare sa sjedištem u Hon Kongu.

Novine Global Times objavljuje službeni list kineske vladajuće Komunističke partije.

Odnosi Kine i SAD-a sve su hladniji. Mnogo je spornih pitanja oko kojih se spore dvije svjetske sile: od trgovine i tehnologije, preko novog kineskog zakona o Hong Kongu pa sve do koronavirusa.

Kina je još početkom godine oduzela akreditacije novinarima američkog Wall Street Journala i naredila im da odu zbog naslova koji je uredništvo tog njujorškog lista dalo jednoj kolumni koju kineska vlada smatra uvredljivom. U naslovu tog teksta o pandemiji Kina je nazvana “pravim bolesnikom Azije”.

Oduzimanje akreditacije uslijedilo je dan nakon što je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa nazvala ispostave pet kineskih državnih medija u SAD-u “stranim misijama”, zahtijevajući od njih da tako registriraju zaposlene i imovinu. Kina je tu odluku ocijenila kao pogrešnu i najavila da će na to odgovoriti.

U julu je Kina uvela nove mjere za američke novinare koje su se ovog puta odnosile na četiri medija prisutna u toj azijskoj zemlji.

Od agencije Associated Press (AP) i United Press International (UPI), televizijske kuće CBS i radija NPR zatraženo je da moraju u sedam dana predati listu svojih zaposlenika i nekretnina, te izvještaje o finansijskim operacijama u Kini.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je da je to nužan odgovor na “nerazumnu represiju američke vlade nad kineskim medijima u Sjedinjenim Američkim Državama”.

Američka vlada prethodno je 22. juna izmijenila status četiri kineska državna medija, proglasivši ih “organima propagande” Pekinga, a njihovi uredi na američkom teritoriju sad se smatraju “inostranim diplomatskim misijama”.

Kineski mediji, među njima državna televizija CCTV i novine Global Times, trebaju izvijestiti američke vlasti o svojim zaposlenicima i nekretninama. Ta američka mjera je nastavak na mjere koje su već donesene u februaru za pet drugih kineskih medija.

Tada je započela eskalacija medijskog rata između dviju najvećih svjetskih sila čiji je odnos već bio na niskim nivoima zbog trgovinskog rata i nastavio se američkim optužbama da je Kina loše upravljala krizom koronavirusa.

Izvor: Reuters/Al Jazeera

About The Author