Bin Salman upregnuo glavnog imama Svete džamije kako bi osigurao da šutnja ostane jedini odgovor na masakr u Gazi

Šef vjerskih pitanja u Velikoj džamiji Al-Sudais ukazuje da se ljudi ne bi trebali miješati u ono što se dešava u Gazi i da to treba prepustiti vladarima

Bin Salman upregnuo glavnog imama Svete džamije kako bi osigurao da šutnja ostane jedini odgovor na masakr u Gazi

Arapski lideri održali su samit kako bi ‘razgovarali’ o pogoršanju situacije u Gazi i “snažno su osudili” izraelsko bombardovanje nevinih civila u Gazi.

Šef vjerskih pitanja u velikoj džamiji u Meki, šejh Abdul Rahman Al-Sudais kaže da muslimani, osim što se mole za njih, “ne bi trebali dozvoliti da ih podijele ova iskušenja i događaji” već da učenjaci i vođe odlučuju o tome kako treba postupiti u vezi sa situacijom i „da se ne upuštaju u ono u šta nemaju pravo da se miješaju“.

 

Pitao je: „Šta da uradimo za našu braću u Palestini? Osim molitve za njih?”.

 

 

Šejh Sudais je jedan od viših vjerskih vođa u Saudijskoj Arabiji. Osim što je imam Velike džamije u Meki, on je i predsjednik Generalnog predsjedništva za poslove Dvije svete džamije Saudijske Arabije.

Ranije je naišao na kritike zbog zalaganja za normalizaciju između Izraela i Saudijske Arabije pozivajući islamsku zajednicu da “ispravi i očisti islamsku vjeru od lažnih i sumnjivih uvjerenja”, kako citira Muslim Mirror.

Tokom svoje posjete Sjedinjenim Državama 2017. godine, Sudais je tvrdio da “Donald Trump, SAD i Saudijska Arabija usmjeravaju svijet prema miru”.

 

About The Author