Memorijalnom centru Potočari uručena medalja Nobelove nagrade za mir koje se odrekla novinarka

Doctare je pojasnila da se vrhunac negiranja genocida dogodio 10. decembra 2019. godine, kada je Švedska akademija dodijelila Nobelovu nagradu za književnost Peteru Handkeu

Memorijalnom centru Potočari uručena medalja Nobelove nagrade za mir koje se odrekla novinarka
Foto: N1

Medalja Nobelove nagrade za mir, koje se odrekla švedska doktorica i novinarka Christina Doctare, uručena je Memorijalnom centru Srebrenica u Potočarima.

Doctare se odrekla medalje u znak protesta jer je austrijskom piscu Peteru Handkeu dodijeljena Nobelova nagrada za književnost.

– Na putu borbe za istinu, izuzetno su važne simbolične poruke pojedinaca širom svijeta koji biraju da stoje na strani istine i strani žrtava u odnosu na Handkea i njemu slične kojima je privlačnije bilo stati uz počinioce genocida – poručio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Christina Doctare izjavila je kako je bila svjedok svega što se dogodilo prije 25 godina u Srebrenici.

– Sjećam se opsade, gladi, porodica koje traže sklonište, selekcije dječaka i muškaraca, strijeljanja i ubistava. Za vrijeme rata u BiH moja misija je bila rehabilitacija ratnih vojnih invalida. Već prvih sedmica sam srela žene koje su preživjele sistemska silovanja – istaknula je.

Kaže da ju je to već tada podstaklo da prikuplja svjedočenja žrtava i radi na rehabilitaciji žena, a nakon rata imala je priliku da kao ekspert govori i pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Kako je pojasnila, vrhunac negiranja genocida dogodio se 10. decembra 2019. godine kada je Švedska akademija dodijelila Nobelovu nagradu za književnost Peteru Handkeu, poznatom negatoru genocida. Kao javni protest protiv ove uvrede žrtvama genocida odlučila je vratiti Nobelovu Medalju za nagradu za mir.

– Ovo je samo mali simbol moje borbe za istinu o genocidu. Dragi naši prijatelji, naši napori da sačuvamo istinu moraju biti nastavljeni. Molim sve da stojite uspravno. Nikad nemojte odustati! Vaša istina bit će sa mnom zauvijek – poručila je Doctare u poruci koju prenosi Memorijalni centar Srebrenica.

Austrijski pisac Peter Handke primio je 10. decembra na svečanoj dodjeli, Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu koju mu je dodijelila Švedska akademija.

U glavnom gradu Švedske održavani su protesti zbog uručivanja nagrade.

Na protestima se okupilo nekoliko stotina učesnika među kojima su i Majke Srebrenice i Žepe. Njima su se pridružili brojni Bosanci i Hercegovci koji žive u ovoj skandinavskoj zemlji, političari, ali i strani novinari koji su izvještavali iz ratne Bosne i Hercegovine.

Izvor: Memorijalni centar Srebrenica/Radio Slobodna Evropa

About The Author