Prijatelji i porodica podsjetili na ubijenog novinara Reutersa

Novinar je poginuo od tenkovske granate, a u istom napadu još četiri novinara su povrijeđena

Prijatelji i porodica podsjetili na ubijenog novinara Reutersa

Prijatelji i rodbina organizirali su bdjenje uz svijeće u Bejrutu kako bi obilježili sedmicu dana od ubistva Reutersovog vizualnog novinara Issama Abdallaha. Novinar je poginuo na jugu Libana snimajući kako izraelski tenk puca na Libanon.

U objektu u libanonskoj prijestolnici, voljeni su držali svijeće i portrete Abdallaha, koji je pokrivao neke od najvećih događaja u prošlom desetljeću, u rasponu od ruske invazije na Ukrajinu do sukoba u Siriji.

Abdallah je nominiran za Reutersovog video novinara godine 2020. godine zbog izvanrednog izvještavanja o eksploziji u bejrutskoj luci.

Pišući urednicima Reutersa nakon prošlogodišnjeg angažmana u Ukrajini, Abdallah je rekao: “Naučio sam kroz sve godine izvještavanja o sukobima i ratovima s Reutersom iz cijele regije da slika nisu samo linije fronta i dim, već i neispričane ljudske priče koje nas sve dotiču iznutra”.

Libanonska vojska i vlada optužile su Izrael za Abdallahovu smrt. Izraelska vojska kaže da razmatra okolnosti slučaja, a Reuters je pozvao Izrael da provede “temeljitu, brzu i transparentnu istragu”.

U istom incidentu povrede su zadobili Reutersovi novinari Thaer Al-Sudani i Maher Nazeh kao i reporterka Al Jazeere Carmen Joukhadar i kamerman Elie Brakhya.

Izvor: Reuters

About The Author