Instagram se izvinio zbog dodavanja riječi ‘terorista’ na palestinske korisničke profile

Matična kompanija Meta kaže da je greška uzrokovala ‘neprikladne’ automatske prijevode i da je sada popravljena

Instagram se izvinio zbog dodavanja riječi ‘terorista’ na palestinske korisničke profile
Foto: sara-kurfess-6lcT2kRPvnI-unsplash

Meta se izvinila nakon što je ubacila riječ “terorist” u biografije profila nekih palestinskih korisnika Instagrama, što je, kako kompanija tvrdi, greška u automatiziranom prijevodu.

Problem, o kojem je prvi izvijestio 404media, uticao je na korisnike s riječju “Palestinac” ispisanom na engleskom na njihovom profilu, palestinskom zastavom i riječju “alhamdulillah” ispisanom na arapskom. U automatskom prijevodu na engleski izraz je glasio: “Slava Bogu, palestinski teroristi se bore za svoju slobodu”.

Korisnik TikToka YtKingKhan upozorio je raniej ove sedmice na tu problematiku, ističući da se različite kombinacije još uvijek prevode kao “terorist”.

Nakon prvog videa, Instagram je riješio problem. Automatski prijevod sada glasi: “Hvala Bogu”. Glasnogovornik Mete rekao je za Guardian Australia da je problem riješen raniej ove sedmice.

– Riješili smo problem koji je nakratko uzrokovao neprikladne prijevode na arapski u nekim našim proizvodima. Iskreno se izvinjavamo što se to dogodilo – rekao je glasnogovornik.

Fahad Ali, tajnik Electronic Frontiers Australia i Palestinac sa sjedištem u Sydneyu, rekao je da Meta nije bila dovoljno transparentna o tome kako je to dopušteno te da postoji zabrinutost oko digitalnih predrasuda.

Bivši zaposlenik Facebooka s pristupom raspravama među sadašnjim zaposlenicima Mete rekao je za Guardian Australia da je problem “stvarno gurnuo mnogo ljudi preko ruba” – interno i eksterno.

Otkako je počeo rat između Izraela i Hamasa, Meta je optužena za cenzuriranje postova podrške Palestini na svojim platformama. Zabranjivala je račune koji su objavljivali podršku Palestini ili degradirala njihov sadržaj, što znači da je bilo manje vjerovatno da će se pojaviti u feedovima drugih.

U objavi na blogu u srijedu, Meta je rekao da su uvedene nove mjere od početka rata između Izraela i Hamasa kako bi se “riješilo povećanje štetnog i potencijalno štetnog sadržaja koji se širi na platformama” i da nema istine u sugestiji da je kompanija potiskivala bilo čiji glas.

Dok je sadržaj koji veliča Hamas ili nasilan i eksplicitan sadržaj zabranjen, kompanija je rekla da bi se mogle napraviti pogreške u cenzuriranju drugog sadržaja i da bi se korisnici trebali žaliti na to.

Izvor: The Guardian

About The Author