Protest novinara u Zagrebu ‘Oprostite što smetam, ne mogu disati’

Peticiju da nova komisija provede postupak i utvrdi postoje li propusti u liječenju novinara Matijanića potpisalo gotovo 5.000 građana

Protest novinara u Zagrebu ‘Oprostite što smetam, ne mogu disati’

Protest Hrvatskog novinarskog društva (HND) „Oprostite što smetam, ne mogu disati“, organiziran šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića, održao se u nedjelju ispred Novinarskog doma s ponovljenim zahtjevima za smjenom ministra zdravstva Republike Hrvatske Vilija Beroša.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na početku protesta na kojem se okupilo više stotina novinara i građana, istaknuo je kako protest nije usmjeren protiv zdravstvenih djelatnika.

Kako je ranije navedeno HND je šest mjeseci upozoravao da u slučaju smrti novinara Indexa Vladimira Matijanića nije pokrenut službeni postupak, niko nije smijenjen, niti je iko odgovarao, javila je Hina.

– Vili Beroš mora otići, tu nema nikakve dileme i rasprave. Već šest mjeseci svjedočimo jednom bešćutnom zataškavanju u slučaju Matijanić. Vili Beroš i sistem koji on predstavlja učinio je sve da se istina nikada ne sazna – kazao je Zovko.

Ocijenio je i da su rezultati komisije Ministarstva zdravstva da u pružanju medicinske zaštite Matijaniću nije bilo značajnih stručnih propusta jedna od „najogavnijih stvari koja se dogodila u historiji tog društva“ jer je krivcem proglašen Matijanić.

Podsjetio je i da je peticiju da nova, nezavisna komisija provede postupak i utvrdi postoje li propusti u liječenju novinara Matijanića potpisalo gotovo 5.000 građana, ocijenivši i kako su se ‘gadno prevarili’ svi oni koji su mislili da će se od toga odustati.

S transparenata na kojima su bili ispisani dijelovi razgovora Vladimira Matijanića s liječnicima pred njegovu smrt odaslane su poruke odgovornima: “Ko je ubio Vladimira Matijanića?! Zna se!?”, “Mijenjamo Vladu za Matijanića”…

Na protest su mnogi stigli autobusima iz Splita, Šibenika, Vinkovaca, Vukovara, Daruvara, Virovitice Osijeka, Slavonskog Broda, Pule, Rijeke, a među okupljenima je mnoštvo novinara, političara, književnika, glumaca.

Na Markovu trgu pušteni su potresni snimci razgovora Vlade Matijanića sa splitskom hitnom službom, koja mu nije pomogla. Kako je rečeno, protest je organiziran protiv sistema koji je ubio Matijanića te za sve druge žrtve zdravstvenog sistema, koji u Hrvatskoj ne funkcionira.

Andrea Topić, novinarka i životna partnerica Vladimira Matijanića, istaknula je kako je sve već rekla šta misli o zdravstvenom sistemu ponovivši da je ovo protest za bolje zdravstvo te je pročitala nekoliko Facebook-poruka Vladimira Matijanića o hrvatskom zdravstvu.

– Ležim u bolnici izgrađenoj prije ohoho godina, na krevetu koji je odavno prošao prvu mladost s posteljinom kakvu više niko nema i slušam na Dnevniku o potrebi smanjivanja vrtoglavih troškova za zdravstvo – napisao je Vlado u poruci od 4. februara 2014. godine.

Potpredsjednik HND-a Branko Mijić kazao je kako je prošlo šest mjeseci od medicinski potpomognutog  ubista Vladimira Matijanića, a glavni krivici i dalje se ne žele pogledati u ogledalo i prave se kao da se ništa nije dogodilo.

– I štaviše, odgovornost za smrt Vladimira Matijanića prebacuju na osobu koja se ne može braniti, na pokojnog Vladu ubijajući tako našeg kolegu i prijatelja i po drugi put – dodao je.

Novinar Vladimir Matijanić umro je u Splitu 6. augusta prošle godine od posljedica bolesti vezanih uz teške posljedice Covida-19. Nakon brojnih prigovora za nesavjesno liječenje i moguće uskraćivanje odgovarajuće medicinske pomoći, zaključak stručne komisije Ministarstva zdravstva bio je da u pružanju medicinske zaštite novinaru Matijaniću nije bilo značajnih stručnih propusta.

Izvor: Hina/HND

About The Author