Slovačka mora povući prijedlog zakona o javnom emitiranju

Prijedlog zakona u suprotnosti je s preporukama iz izvještaja Evropske komisije o Slovačkoj

Slovačka mora povući prijedlog zakona o javnom emitiranju

Reporteri bez granica (RSF) pozvali su slovačkog ministra kulture da povuče prijedlog zakona koji bi vladi omogućio kontrolu sadržaja javnih medija iako je Evropska komisija zatražila od vlade da ojača nezavisnost javnih medija kako bi se zaštitila vladavina prava.

Koristeći ubrzanu proceduru, vlada premijera Roberta Fica krenula je u pokušaj uspostave političke kontrole nad javnim emitiranjem, što je bez presedana u historiji slovačke demokratije.

Prijedlog zakona objavljen 11. marta predviđa zamjenu postojeće javne radiotelevizije, Radio i televizije Slovačke (RTVS), novim subjektom, Slovačkom televizijom i radijem (STaR), čijeg glavnog direktora i programski sadržaj bira vladajuća koalicija. Vlada kaže da će nacrt zakona odobriti vijeće ministara do kraja marta, a parlament najkasnije u ljeto.

Prijedlog zakona u suprotnosti je s preporukama iz izvještaja o vladavini prava u Slovačkoj koje je Evropska komisija usvojila, a u kojem se od vlade traži da “nastavi s procesom jačanja pravila i mehanizama za poboljšanje nezavisnog upravljanja i uređivačke nezavisnosti javnih medija”.

Glavni direktor RTVS-a Ľuboš Machaj rekao je da bi predloženi zakon omogućio “političko preuzimanje javnog emitiranja” – stav koji dijeli više od hiljadu zaposlenika RTVS-a koji su pozvali na povlačenje prijedloga zakona.

Machaj, kojeg je Sabor izabrao za glavnog direktora RTVS-a do 2027. godine, na meti je neutemeljenih optužbi za pristranost vladajuće koalicije, koja bi ga mogla smijeniti ako se prijedlog zakona usvoji.

RTVS je 2024. godine trebao dobiti 0,17 posto BDP-a u državnim sredstvima prije nego što ga je sadašnja vladajuća koalicija krajem 2023. godine smanjila na 0,12 posto – što je pad od 30 posto.

Budući da je EMFA sada u završnoj fazi usvajanja i da Evropska komisija izrađuje novi izvještaj o vladavini prava, potpredsjednica Evropske komisije odgovorna za medije, Věra Jourová, izrazila je zabrinutost zbog slovačkog prijedloga zakona.

To “zaslužuje našu pažnju ne samo od strane Komisije, već i od strane svih koji razumiju da svaka zemlja mora imati jake javne medijske servise, a ne medije koji služe kao glasnogovornici stranke i vlade”, rekla je Jourová.

Slovačka je rangirana na 17. mjesto od 180 zemalja u RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija za 2023. godinu.

Izvor: RSF

About The Author