Otvoreni pritisci vlasti Republike Srpske: Policijski pozivi Ramizu Salkiću i Emiru Suljagiću

Protiv zastupnika u NSRS Ramiza Salkića podnesena krivična prijava za širenje vjerske i nacionalne mržnje. Protiv Emira Suljagića podnesena prijava zbog navodonog ugrožavanja sigurnosti

Otvoreni pritisci vlasti Republike Srpske: Policijski pozivi Ramizu Salkiću i Emiru Suljagiću

 

Salkić je kazao kako je prije par sedmica dobio poziv da se javi u policijsku stanicu u Srebrenici radi davanja izjave u svojstvu svjedoka.

“Kada sam došao da dam izjavu saopćeno mi je da je protiv mene podnesena krivična prijava za širenje vjerske i nacionalne mržnje. Kao i za mnoge druge neugodnosti smatrao sam da nije potrebno i onako opterećenu javnost i Bošnjake u ovom entitetu uznemiravati zbog prijave protiv mene. Ovo iznosim nakon niza pritisaka i prijava protiv Bošnjaka a ponukan pozivom kojeg sam dobio danas iz Prijedora”, rekao je Salkić.

Dodao je da je sasvim izvjesno da se prelazi u novu fazu pritiska na Bošnjake korištenjem sistema radi stvaranja osjećaja nesigurnosti.

“Jasno je da će oni koji su odlučili da budu na putu borbe za svoja ognjišta, istinu, pravdu i domovinu biti pod pojačanim pritiskom iako je i ovaj do sada bio gotovo pa ne podnošljiv. Ostaje dilema do kada će oni koji su pod stalnom represijom i pritiskom različite vrste moći izdržati bez neke reakcije”, navodi Salkić.

Poziva nadležne državne organe da poduzmu konkretne aktivnosti na zaustavljanju ovih pojava koje dodatno ugrožavaju povjerenje Bošnjaka u postajanje pravne i svake druge sigurnosti.

“OHR i visoki predstavnik, kao i međunarodne oružane snage, zadužene su prema Dejtonskom mirovnom sporazumu da garantuju pravo na povratak protjeranih u sigurno okruženje bez diskriminacije. Ovaj ključni i temeljni uslov potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma nikad nije proveden na predviđeni način čemu svjedoče mnogobrojna ubistva, napadi, saslušanja i sistemska diskriminacija Bošnjaka. Ovaj novi val pritiska dolazi u veoma osjetljivom trenutku jasno iskazanih težnji i napada na Dejtonski mirovni sporazum prije i nakon usvajanja deklaracije srpskog sabora što treba dodatno da zabrine sve kojima je stalo do mira u budućnosti”, rekao je Salkić.

Danas se na poziv MUP-a RS-a policiji u Zvorniku odazvao i Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica. On je, kako smo to ranije objavili, poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog dobio zbog navodnog ugrožavanja sigurnosti.

Suljagić je nakon napuštanja PU Zvornik na Twitteru naveo da je odbio biti saslušan bez prisustva advokata.

– Dogovorili smo se da se ponovo sastanemo sljedeće sedmice. Dok sam odlazio, novinar RTRS-a mi je prišao, ali sam odbio da razgovaram sa njima. Stavljam naglasak da ne komuniciram s medijima koji negiraju genocid i promovišu rat – naveo je Suljagić.

Izvori: Klix.ba/Faktor

About The Author