Radio France otpustio komičara Guillaumea Meuricea zbog šala na račun Netanyahua

Šala koju je Meurice napravio o Netanyahuu tokom emisije uživo u oktobru izazvala je pritužbe za poticanje nasilja i širenje antisemitskih osjećaja

Radio France otpustio komičara Guillaumea Meuricea zbog šala na račun Netanyahua

Francuska televizija Radio France otpustila je voditelja Guillaumea Meuricea zbog “ozbiljnog nedoličnog ponašanja” nakon što se šalio na račun izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Odluka o raskidu ugovora s 42-godišnjim komičarem uslijedila je nakon njegove suspenzije početkom maja zbog izjava koje je dao na Radio Interu, podružnici Radio Francea.

U e-poruci osoblju, Sibyle Veil, predsjednica Radio France-a, okrivila je “ponovljenu nelojalnost prema kompaniji” kao razlog za otpuštanje i rekla da “ni sloboda izražavanja ni humor nikada nisu bili ugroženi”.

Šala koju je Meurice napravio o Netanyahuu tokom emisije uživo u oktobru izazvala je pritužbe jedne evropske židovske organizacije koja ga je optužila za poticanje nasilja i širenje antisemitskih osjećaja. Arcom, francuski medijski regulator, izdao je upozorenje zbog incidenta.

Prošlomjesečnu suspenziju Meuricea kritizirali su sindikalni predstavnici i uredništvo Radio Intera, koji su pozvali na štrajk i zatražili poništenje odluke jer bi to moglo “stvoriti ozbiljan presedan” koji ograničava “slobodu izražavanja”.

U poruci na društvenim mrežama, Meurice je opisao svoju smjenu kao “kraj lažne neizvjesnosti” i “pobjedu” za kampanju koju je uglavnom pripisao krajnjoj desnici.

Izvor: Arab News

About The Author