Vlada Malte nije provela preporuke u vezi s ubistvom novinarke

Stvaranje klime nekažnjivosti dovelo je do kolapsa vladavine prava i propusta da se prizna stvarni i neposredni rizik za život Daphne Caruane Galizije

Vlada Malte nije provela preporuke u vezi s ubistvom novinarke

Devet vodećih međunarodnih organizacija koje brinu za prava novinara i slobodu medija upozorilo je da se godinu dana od objave nalaza i preporuka javne istrage o ubistvu novinarke Daphne Caruane Galizije provedba nije desila.

Dana 29. jula 2021. godine tri suca koji su vodili istragu objavili su svoje nalaze zaključivši da država treba snositi odgovornost za atentat. Dali su opsežan popis preporuka za holistički pristup potrebnim reformama koje se odnose ne samo na medije, već i na dobro upravljanje i vladavinu prava.

Godinu dana kasnije preporuke nisu provedene, upozorile su ove organizacije izražavajući zabrinutost zbog toga činjenice da ključne preporuka javne istrage o atentatu na maltešku vodeću istraživačku novinarku Daphne Caruana Galizia nemaju epilog.

Na prvu godišnjicu objave izvještaja o javnoj istrazi, apelirali su na malteške vlasti da poštuju svoje međunarodne obveze u vezi s ljudskim pravima i provedu preporuke bez daljnjeg odgađanja kako bi se osigurala učinkovita zaštita novinara u budućnosti.

Izjavu su potpisali ARTICLE 19, Udruženje evropskih novinara, Odbor za zaštitu novinara (CJP), Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropska federacija novinara (EFJ), IFEX, Međunarodni institut za štampu (IPI), PEN International i Reporteri bez granica (RSF).

Istraga je utvrdila da bi država trebala snositi odgovornost za atentat stvaranjem klime nekažnjivosti, generirane s najviših nivoa u jezgri administracije koja šireći svoje krake na druge subjekte kao što su regulatorne institucije i policija.

To je, utvrdio je Odbor, dovelo do kolapsa vladavine prava, propusta da se prizna stvarni i neposredni rizik za život Daphne Caruane Galizije i propusta da se poduzmu odgovarajuće preventivne mjere da se ona zaštiti.

Preporuke Odbora pružile su historijsku priliku za Vladu Malte da provede svoje međunarodne obveze u vezi s ljudskim pravima kako bi stvorila poticajno okruženje za novinarstvo i zaštitila novinare.

Fondacija Daphne Caruana Galizia i Article 19 objavili su izvještaj o javnoj istrazi, uključujući ocjenu provedbe njezinih preporuka koja utvrđuje da do danas vlada nije uspjela provesti te preporuke i odbacila je prijedloge za provedbu antikorupcijskih zakona. Do sada su uvedene simbolične promjene, ali ne i učinkovite i hitno potrebne sistemske reforme.

Naime, Vlada nije provela preporuku o uvođenju zakona koji se bore protiv finansijskog kriminala i korupcije. Iako su uvedene promjene u imenovanje glavnog državnog tužitelja i policijskog povjerenika oni još uvijek ne uspijevaju istinski pokrenuti istrage.

Uporni nedostatak političke volje da se procesuira korupcija koju su otkrili novinari, uključujući Caruanu Galiziu, naišao je na široku i ozbiljnu međunarodnu kritiku, istaknule su međunarodne organizacije.

Evropska javna tužiteljica (EPPO), evropski nadzornik finansijskog kriminala Laura Kövesi dovela je u pitanje postoji li politička volja da se uhvati u koštac s korupcijom komentirajući da Malta samo govori o svojim naporima da suzbije prijevare i korupciju u Evropskoj uniji.

– Čak i tamo gdje su istrage pokrenute, velika kašnjenja u procesuiranju korupcije, uključujući skandal u Pilatus banci koji je otkrila Caruana Galizia 2016. godine, pridonose kontekstu nekažnjivosti korupcije. Odgoda u provedbi preporuka javne istrage o borbi protiv korupcije šteti novinarima koji nastavljaju izvještavati o korupciji – rečeno je.

Iako su unutar malteških policijskih snaga pokrenute neke inicijative za uspostavu glavne kontaktne tačke s novinarima, još mnogo posla treba obaviti u smislu obuke policije o međunarodnim standardima koji se odnose na slobodu izražavanja i u osiguravanju povjerenja novinara.

Godinu dana nakon objave izvještaja o javnoj istrazi i gotovo pet godina od atentata na Caruanu Galiziu, medijske organizacije još jednom su pozvale Vladu Malte da ispuni svoje međunarodne obveze i provede preporuke iz izvještaja, zajedno s onima OSCE-a, Venecijanske i GRECO komisije, te Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope na transparentan način, bez daljnjeg odgađanja.

Izvor: The Shift

About The Author