Kenija naredila Meti da se uhvati u koštac s govorom mržnje

Meta je optužena za kršenje kenijskog Ustava i zakona koji reguliraju govor mržnje i korištenje platformi društvenih medija

Kenija naredila Meti da se uhvati u koštac s govorom mržnje

Kenijski nadzorni organ za etničku koheziju dao je Metinom Facebooku sedam dana da se uhvati u koštac s govorom mržnje i huškanjem na platformi u vezi s izborima sljedećeg mjeseca, a u protivnom će njegove operacije biti obustavljene.

Najveća ekonomija istočne Afrike u jeku je kampanje uoči predsjedničkih i lokalnih izbora zakazanih za 9. augusta.

Grupa za zagovaranje Global Witness rekla je u izvještaju da je Facebook prihvatio i objavio više od desetak političkih reklama koje su kršile kenijska pravila.

Kenijska nacionalna komisija za koheziju i integraciju (NCIC) rekla je da izvještaj potvrđuje njezine interne nalaze.

– Facebook krši zakone naše zemlje. Dopustili su sebi da budu vektor govora mržnje, huškanja i dezinformacija -kazao je povjerenik NCIC-a Danvas Makori

Meta je poduzela “opsežne korake” kako bi iskorijenila govor mržnje i huškački sadržaj, a te napore intenzivira uoči izbora, tvrdi glasnogovornik kompanije za Reuters.

– Imamo namjenske timove govornika svahili jezika i proaktivnu tehnologiju otkrivanja koja nam pomaže da brzo i u velikoj mjeri uklonimo štetan sadržaj – rekao je glasnogovornik.

NCIC je razgovarao s Agencijom za komunikacije Kenije (CAK), koja regulira kompanije društvenih medija, te će preporučiti obustavu poslovanja Mete, naveo je Makori.

Optužio je Metu za kršenje kenijskog Ustava i zakona koji reguliraju govor mržnje i korištenje platformi društvenih medija.

– Ova je zemlja veća od društvene mreže ili entiteta. Nećemo dopustiti Facebooku ili bilo kojoj drugoj društvenoj mreži da ugrozi sigurnost – dodao je.

Pristaše vodećih predsjedničkih kandidata, opozicioni veteran Raila Odinga i zamjenik predsjednika William Ruto, koristili su platforme društvenih medija kako bi hvalili svoje kandidate, uvjerili druge da im se pridruže ili optužili suprotstavljene strane za razne nedjela.

NCIC je statutarno tijelo osnovano za poticanje etničke harmonije među 45 kenijskih plemena, od kojih su neka ciljala jedni druge tokom nasilja u prošlim izborima.

Izvor: Reuters

About The Author