Sud donio odluku da Srbija izruči novinara Andreja Gnjota Bjelorusiji

Na ročištu u Apelacionom sudu u Beogradu Gnjot se izjasnio da nije saglasan s tim da bude izručen Bjelorusiji, strahujući da ga tamo čeka progon

Sud donio odluku da Srbija izruči novinara Andreja Gnjota Bjelorusiji
Foto: Media.ba

Viši sud u Beogradu donio je odluku o izručenju bjeloruskog novinara Andreja Gnjota koji se nalazi u kućnom pritvoru u Srbiji. Novinara i protivnika bjeloruskog režima Andreja Gnjota, bjeloruske vlasti traže zbog navodne utaje poreza.

List Danas imao je uvid u prvostepenu presudu Višeg suda o izručenju.

Gnjot se od nedavno nalazi u kućnom pritvoru u Srbiji, dok je prije toga bio sedam mjeseci u Centralnom zatvoru u Beogradu.

Na ročištu u Apelacionom sudu u Beogradu, održanom u februaru Gnjot se izjasnio da nije saglasan sa tim da bude izručen Bjelorusiji, strahujući da ga tamo čeka progon.

Filip Sofijanić, zastupnik bjeloruskog novinara, kaže za Danas da su takvu odluku očekivali. „Imamo pravo žalbe u roku od tri dana“, kaže Sofijanić i dodaje da će žalba biti uručena u zakonskom roku.

– Viši sud u Beogradu odlučio je da Andreja Gnjota izruči Bjelorusiji, gdje će zbog svog mirnog aktivizma neminovno biti izložen mučenju i zatvoru – napisala je na svom X nalogu liderka bjeloruske opozicije Svetlana Tihanovska.

Najavila je da će nastaviti koristiti sve resurse da pomognu novinaru istovremeno pozivajući sve da podrže njihovu borbu protiv ovog teškog kršenja ljudskih prava.

Njoj se pridružila i Ivana Stradner, naučna saradnica u Fondaciji za zaštitu demokratije u Washingtonu, koja je, također na svom X nalogu, napisala da je u decembru vidjela na ruskom Telegramu uputstva kako će „krenuti protiv opozicije“.

– Biće gore. Tako Beograd i Moskva sarađuju… i ponižavaju Zapad. Da li će ambasadori SAD, Francuske i Njemačke nešto reći ili će šutjeti – kaže Stradner.

Izvor: Danas

About The Author