Rusko-izraelski novinar izjavio da mu je zabranjen ulaz u Srbiju

Roman Perl nije pušten u Srbiju nakon slijetanja na aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu

Rusko-izraelski novinar izjavio da mu je zabranjen ulaz u Srbiju
Foto: kirill_makarov / Shutterstock.com

Roman Perl, rusko-izraelski novinaru angažovanom na zajedničkom projektu Glasa Amerike i Radija Slobodna Evropa “Current time – Aktuelnosti”, izjavio je da mu je zabranjen ulazak u Srbiju na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu.

Kako je ispričao Glasu Amerike, po slijetanju u srbijansku prijestolnicu u subotu 8. juna, zaustavljen je na pasoškoj kontroli.

Poslije osam sati čekanja – uručeno mu je rješenje o zabrani ulaska u zemlju u kom se navodi da bi njegovo prisustvo na teritoriji Srbije predstavljalo sigurnosni rizik, nakon čega je otputovao s beogradskog aerodroma.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije odgovorilo na hitan upit Radija Slobodna Evropa za komentar, kao ni na upit Glasa Amerike.

Roman je u izjavi zabranu ulaska u Srbiju povezao s prošlogodišnjom posjetom Beogradu, kada je snimao dokumentarac o Srbiji i ruskoj agresiji u Ukrajini.

– Jedan od sagovornika je razvio ukrajinsku zastavu u blizini ambasade Rusije. Poslije toga prišli su nam pripadnici Žandarmerije koji su nam prenijeli da su ih iz ambasade pozvali da nas uklone odatle. Odveli su nas u policijsku stanicu. Tamo smo proveli nekoliko sati i zatim nam rekli da smo slobodni – rekao je Perl.

On je dodao da tom prilikom nije bio optužen ni za kakvo krivično delo niti je vođen bilo kakav postupak protiv njega. Perl je 2021. godine u Rusiji označen kao strani agent, s obzirom na to da je radio za Radio Slobodna Evropa i Glas Amerike.

Ruski servis Radija Slobodna Evropa (RSE) je 2017. godine stavljen na listu stranih agenata, a u februaru 2024. godine proglašen je za “nepoželjnu organizaciju” u Rusiji, čime im je praktično zabranjen rad u toj zemlji, a svako ko sarađuje sa RSE je izložen potencijalnom krivičnom gonjenju.

U najmanje dva slučaja, vlasti Srbije su ruskim državljanima koji se protive napadu Rusije na Ukrajinu, oduzimale boravišnu dozvolu. U obrazloženju tih odluka navedeno je da, kako je precizirano, ima sigurnosnih smetnji za njihov ostanak u Srbiji.

Mjere protiv ruskih državljana počele su nakon što je tadašnji šef obavještajne agencije Aleksandar Vulin stavljen na američku “crnu listu” 2023. godine zbog, pored ostalog, bliskosti sa Putinovim režimom.

Izvor: RSE

About The Author