Meta uklanja naloge izraelske grupe koja napada konvoje pomoći za Gazu

Human Rights Watch rekao da je Meta kriva za “sistemsku cenzuru palestinskog sadržaja” tokom izraelskog rata protiv Gaze

Meta uklanja naloge izraelske grupe koja napada konvoje pomoći za Gazu

Meta je suspendirala Facebook i Instagram račune desničarske izraelske grupe pod nazivom Tzav 9, odgovorne za organiziranje napada na konvoje pomoći za Pojas Gaze.

Grupa Tzav 9 blokira konvoje pomoći na putu za Gazu od januara, tvrdeći da Palestinci ne bi trebali moći pristupiti pomoći dok se ne oslobode taoci.

Prošle sedmice preuzeli su odgovornost za blokiranje pošiljke iz Jordana na kontrolnoj tački Tarqumiya u regiji Hebron Hills, prosuvši dio robe iz kamiona na tlo. Kasnije tog dana dva kamiona iz konvoja su zapaljena, javljaju izraelski mediji.

Zabrana Tzava 9, koji je koristio i Facebook i Instagram za organiziranje svojih napada na konvoje, provedena zbog kršenja Metine politike o koordiniranoj šteti. Ovo pravilo zabranjuje pojedincima da “omogućavaju, organiziraju ili priznaju određene kriminalne ili štetne aktivnosti usmjerene na ljude, kompanije, imovinu ili životinje”.

Meta je potvrdila da organiziranje civilnih blokada vozila hitne pomoći, uključujući kamione s humanitarnom pomoći, potpada pod tu politiku.

Human Rights Watch rekao da je Meta kriva za “sistemsku cenzuru palestinskog sadržaja” tokom izraelskog rata protiv Gaze, što je pripisao “neispravnim Meta politikama i njihovoj nedosljednoj i pogrešnoj provedbi, pretjeranom oslanjanju na automatizirane alate za moderiranje sadržaja, i neprimjeren utjecaj vlade na uklanjanje sadržaja”.

Izvor: Middle East Eye

About The Author