Novinar iz Konga pojavio se pred sudom zbog objavljenog članka

U optužnici se navodi da je on svjesno širio lažne glasine s namjerom da potakne stanovništvo protiv uspostavljenih vlasti

Novinar iz Konga pojavio se pred sudom zbog objavljenog članka
Foto: matt-c-xDtiCFu_Z3s-unsplash

Novinar iz Konga Stanis Bujakera pojavio se u petak prvi put pred sudom zbog optužbi za širenje lažnih glasina o ubistvu istaknutog opozicionog političara, U petak je prvi put izveden pred suca i pročitane su mu optužbe, rekao je Reutersu njegov advokat Charles Mushizi.

Bujakera, koji također sarađuje s Reutersom, nalazi se u pritvoru od 8. septembra u vezi s člankom koji je objavio francuski novinski časopis Jeune Afrique o okolnostima smrti Cherubina Okendea, bivšeg ministra prometa čije je tijelo pronađeno u Kinshasi 13. jula.

Optužbe uključuju da je “svjesno širio lažne glasine s namjerom da uzbuni ili potakne stanovništvo protiv uspostavljenih vlasti”, prema sudskom dokumentu od 3. oktobra. Također je optužen za prijenos nezakonitih poruka i krivotvorenje državnih pečata, stoji u dokumentu.

Bujakera nije zamoljen da se izjasni o optužbama, koje on negira, rekao je Mushizi. Sudac je odgodio suđenje do 20. oktobra nakon što su advokati zatražili dodatno vrijeme za pripremu odbrane.

Novinar bi se mogao suočiti s do 10 godina zatvora ako bude osuđen po svim tačkama optužnice, rekao je Mushizi.

Optužbe se odnose na članak objavljen na web stranici Jeune Afrique 31. augusta u kojem se navodi da je interni izvještaj Nacionalne obavještajne agencije (ANR) optužio agente vojne obavještajne službe za moguću umiješanost u Okendeovo ubistvo.

Kongoanske vlasti osporavaju autentičnost izvještaja, objavio je Jeune Afrique na svojoj web stranici. Nadalje je navedeno da u članku nije navedeno Bujakerino ime, te on ne može biti odgovoran za njegov sadržaj.

– Možemo samo žaliti zbog ovog zabrinjavajućeg razvoja događaja protiv našeg dopisnika Stanisa Bujakere, koji se krivično goni zbog članka koji nije potpisao – rekao je glavni urednik Jeune Afriquea, Francois Soudan.

Ministar komunikacija Demokratske Republike Kongo Patrick Muyaya i glasnogovornici policije i državnog tužilaštva nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar u petak.

Predsjednik Konga Felix Tshisekedi rekao je novinarima u septembru da je “veliki pobornik slobode medija”, ali ne bi bilo prikladno da komentira slučaj ili intervenira u sudsku stvar. Muyaya je također ranije odbio komentirati slučaj iz sličnih razloga.

Lokalne i međunarodne grupe za ljudska prava izrazile su zabrinutost zbog pritvaranja Bujakere, nazivajući ga napadom na slobodu medija.

Advokati Bujakere podnijeli su žalbu na privremeno puštanje novinara na slobodu, rekao je Mushizi, a očekuje se da će sudac donijeti odluku sljedeće sedmice.

Izvor: Reuters

About The Author