Racija u BBC-ju ukazuje na smanjenje medijskih sloboda u Indiji

Nekoliko indijskih novinara, rukovoditelja industrije i medijskih analitičara tvrde da su mediji koji su kritički izvještavali o vladi bili meta inspekcija vladinih agencija i hapšenja novinara

Racija u BBC-ju ukazuje na smanjenje medijskih sloboda u Indiji

Oko 11 sati 14. februara, dvadesetak indijskih poreznih službenika i policija upali su u urede BBC-ja u New Delhiju, vičući na osoblje da se odmaknu od svojih računara i predaju mobilne telefone.

U uredu kompanije u finansijskom glavnom gradu Indije, Mumbaiju, porezni su službenici pokrenuli drugu raciju. Vlada je saopćila da BBC nije odgovorio na opetovane zahtjeve da razjasni svoje porezne poslove povezane s dobiti i doznakama iz indijskih operacija.

BBC je rekao da u potpunosti sarađuje s poreznim vlastima i nada se brzom rješavanju problema, dodajući da će njegovi novinari nastaviti izvještavati “bez straha”.

Tri sedmice prije racija – koju je vlada nazvala “istraživanjem” – BBC je objavio dvodijelni dokumentarac koji je uključivao ispitivanje uloge premijera Narendre Modija u sektaškim neredima u njegovoj rodnoj državi Gujarat 2002. godine kada je ondje bio glavni ministar. Dokumentarac, koji je emitiran samo u Britaniji, optužio je Modija za poticanje klime nekažnjivosti koja je izazvala nasilje.

Modijeva vlada nazvala je dokumentarac “pristranim” kazavši da odražava “kolonijalni način razmišljanja”. Ministar vanjskih poslova S. Jaishankar rekao je da je riječ o “politici drugim sredstvima” i sugerirao da je njezin tajming namijenjen potkopavanju podrške Modiju.

72-godišnji premijer uživa visok rejting i očekuje se da će se sljedeće godine kandidirati za reizbor za hinduističku nacionalističku stranku Bharatiya Janata (BJP).

Krajem januara, indijske su vlasti naredile uklanjanje objava na društvenim mrežama koje su dijelile dokumentarni film, a policija je privela neke indijske studente koji su ga pokušali prikazati, rekavši da bi to remetilo mir. Nedugo nakon toga su pušteni.

Porezne inspekcije u uredima BBC-ja – tokom kojih su dužnosnici klonirali mobilne telefone nekih viših službenika i pretraživali računare – istaknule su zabrinutost nekih novinara i nadzornika medijskih prava zbog, kako kažu, pada slobode medija pod Modijem.

Reuters je razgovarao s osam indijskih novinara, rukovoditelja industrije i medijskih analitičara koji su rekli da su neki mediji koji su kritički izvještavali o vladi bili meta inspekcija vladinih agencija, obustave državnog oglašavanja i hapšenja novinara.

– Nikada nije postojalo zlatno doba indijskog novinarstva, ali nikad nije bilo kao sada – rekao je Abhinandan Sekhri, izvršni direktor nezavisne online medijske grupe Newslaundry čije su urede u New Delhiju dvaput pretresli porezni službenici nakon kritičkog izvještavanja o Modijevoj administraciji.

Modijeva vlada odlučno je odbacila tvrdnje da je porezna inspekcija u uredima BBC-ja – prva protiv jedne međunarodne novinske kuće u desetljećima – urađena kao odgovor na film.

– BBC djeluje pod dvjema privatnim kompanijama u Indiji. Kao i svaka druga strana kompanija, otvorene su za kontrolu i na njih se primjenjuju porezni zakoni – rekao je Kanchan Gupta, viši savjetnik Ministarstva informiranja i emitiranja.

On tvrdi da je BBC primio više od 10 poreznih obavijesti prije emitiranja dokumentarca, ali Reuters nije mogao nezavisno provjeriti istinitost tih tvrdnji jer Porezna uprava nije odgovorila na upit za komentar ove priče.

Otkako je Modi preuzeo dužnost 2014. godine, Indija je pala sa 140. mjesta na Svjetskom indeksu slobode medija, godišnjem poretku Reportera bez granica, na 150. mjesto prošle godine, najniže ikad.

Modijeva vlada odbacuje nalaze tog indeksa, dovodeći u pitanje njegovu metodologiju, i kaže da Indija ima živu slobodnu štampu. Najmnogoljudnija demokratija na svijetu s 1,4 milijarde ljudi, Indija ima hiljade novina i stotine TV kanala.

Gupta, savjetnik ministarstva informiranja, odbacio je tvrdnje da je bilo koja vladina agencija ciljala medije kao odgovor na izvještavanje ili obustavila bilo kakvo oglašavanje. Kazao je kako je vlada više puta izjavila da je uznemiravanje novinara neprihvatljivo i protuzakonito.

Udruženje urednika Indije kazalo je da su racije na BBC-ju dio trenda “korištenja vladinih agencija za zastrašivanje i uznemiravanje novinskih kuća”. Naveli su četiri slična porezna nadzora protiv medija u 2021. godini.

U prošlogodišnjem izvještaju, Reporteri bez granica su rekli da su, unatoč velikoj čitanosti, mnoge indijske novinske kuće bile osjetljive na ekonomski pritisak zbog svog oslanjanja na vladino oglašavanje.

Akvizicija nekih medijskih grupa od strane milijardera za koje se smatra da su bliski Modiju također je dovela do ušutkavanja nezavisnih glasova u indijskoj štampi, navodi se.

Između 2014. godine i decembra 2022. godine savezna vlada potrošila je 784,34 miliona dolara na oglašavanje u štampanim i elektronskim medijima, navodi se u izjavi parlamentu krajem prošle godine. Međutim, brojke pokazuju da se potrošnja smanjila posljednjih godina.

Gupta je rekao da je bilo pritužbi nakon što je vlada smanjila troškove oglašavanja, ali to nije bio napad na slobodu medija. “Vlada ne postoji da bi finansirala medije. Ne želimo medije koji su nam lojalni ili dužni zbog novca koji im dajemo”, rekao je.

Izvještaji međunarodnih organizacija za zaštitu slobode medija, uključujući Odbor za zaštitu novinara (CPJ), kažu da su – uz finansijske pritiske na medijske organizacije – savezne i državne vlade u Indiji pritvorile sve veći broj novinara zbog njihova izvještavanja.

Najmanje sedam novinara ostalo je iza rešetaka u Indiji do decembra, što je najveći broj u 30 godina, prema godišnjem globalnom praćenju CPJ-a objavljenom 14. decembra. U nekim slučajevima, izvjestitelji su bili privedeni od strane državnih vlada – koje kontroliraju lokalne policijske snage – nakon izvještavanja o problemima.

Izvor: Reuters

About The Author