SAD i EU u borbi protiv ruske i kineske propagande na zapadnom Balkanu

Ovaj mehanizam bi trebao osnažiti države da postanu samodostatne u rješavanju ovih prijetnji

SAD i EU u borbi protiv ruske i kineske propagande na zapadnom Balkanu

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija pokreću projekat nazvan “Koordinacijski mehanizam SAD-EU za zapadni Balkan” (U.S.-EU Coordination Mechanism on the Western Balkans), s ciljem borbe protiv dezinformacija i propagande.

Američki State Department objavio je detalje koji su dogovoreni na sastanku prošlog mjeseca u Belgiji. Kako su saopćili, cilj ovog mehanizma je borba protiv dezinformacija i propagande koji dolaze iz Rusije i Kine.

– Nastavljamo raditi na integraciji regiona u euroatlantske strukture. Ova politika ima za cilj jačanje Evrope kao geostrateškog partnera, demokratsko upravljanje i vladavinu prava, te čini regionalne partnere sigurnijim i prosperitetnijim – naveli su.

Kažu da ta politika počiva na čuvanju integriteta digitalnog informacijskog prostora. Danas, kada su faktičke i manipulativne informacije jednako slobodne i bez granica, otvoreni i činjenično utemeljen informacijski domen je neophodan aspekt uspješnog demokratskog upravljanja.

– Ovaj mehanizam bi trebao osnažiti partnere da postanu samodostatni u rješavanju prijetnje dezinformacija i da rade zajedno na smanjenju sposobnosti Rusije i Narodne Republike Kine da koriste propagandne kampanje i kampanje manipulacije informacijama u regiji – dodaje se.

Izvor: Klix

About The Author