Liberties: Pad slobode medija nastavljen širom Evrope

U protekloj godini dogodile su se političke promjene koje bi mogle imati ozbiljne posljedice na slobodu medija

Liberties: Pad slobode medija nastavljen širom Evrope
Foto: Safejournalists.net

Politički pritisak na medijske javne servise, visoka koncentracija vlasništva u medijima, uvredljive tužbe usmjerene protiv novinara, oslikavaju situaciju u medijima rečeno je u godišnjem izvještaju o slobodi medija u Evropi kojeg je uradila nevladina organizacija Liberties.

Izvještaj Libertiesa o slobodi medija za 2023. godine, pokazuje da su sloboda medija i pluralizam u opadanju. Otkriva fizičke napade na medijske djelatnike, često od policije, dok su uvredljive tužbe protiv novinara su u porastu.

Također, kako se navodi, pravila o zaštiti podataka zloupotrebljavaju se za ograničavanje slobode informacija, neosporna koncentracija vlasništva ugrožava medijski pluralizam, a nacionalna sigurnost koristi se kao izgovor za zakone kojima se ograničava sloboda govora.

Izvještaj koji je sastavilo više od 20 organizacija za građanske slobode iz cijele Evropske unije predstavlja dokaze i analizira ključnih kretanja u medijskim slobodama i pluralizmu, sigurnosti i zaštiti novinara te slobodi izražavanja i informiranja u 2022. godini.

Medijska tržišta oblikovana su ne samo značajnim propisima poput usvajanja Zakona o digitalnim uslugama i Zakona o digitalnim tržištima ili prijedloga Zakona o evropskoj slobodi medija, nego i ruskom invazijom (i dezinformiranjem) Ukrajine i izborima u nekoliko država članica.

Izvještaj također poziva zakonodavce EU da donesu najstroži mogući evropski zakon o slobodi medija i navode da bi ta uredba, koja trenutno prolazi kroz zakonodavni proces, mogla dramatično preoblikovati evropski medijski krajolik na bolje.

Medijski pluralizam i dalje je u padu. Pristup različitim izvorima vijesti i uredničkoj analizi omogućava ljudima da razmotre mnoge ideje i mišljenja i donesu vlastito mišljenje o pitanjima od javnog interesa.

S koncentriranim vlasništvom nad medijima, postoji rizik da se medijske kuće mogu koristiti za promoviranje određenog programa ili političkog stajališta ili poslovnog interesa i često služe kao alat vlasnicima.

– Zbog toga je transparentnost vlasništva medija ključna. Ljudi bi trebali moći znati ko je vlasnik izvora vijesti na koje se oslanjaju i koje sile – političke, poslovne ili druge – imaju moć organizirati i oblikovati vijesti koje konzumiraju – navodi se u izvještaju.

U protekloj godini dogodile su se političke promjene koje bi mogle imati ozbiljne posljedice na slobodu medija, dobre i loše, a još jedna zabrinjavajuća taktika za povećanje kontrole nad medijima je naoružavanje državnog oglašavanja. Javna sredstva usmjeravaju se prema medijima naklonjenim vladi, uskraćujući nezavisnim medijima vitalni izvor prihoda.

Libertiesov izvještaj o slobodi medija za 2023. godinu pokazuje da se novinari i dalje suočavaju s fizičkim i verbalnim napadima, uznemiravanjem, zastrašivanjem, govorom mržnje i kampanjama klevetanja. Nasilje je posebno izraženo tokom protesta i na internetu.

Sve češća praksa je korištenje uvredljivih tužbi, koje se također nazivaju strateškim tužbama protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP), od strane moćnih političara, kompanija, sudaca i drugih kako bi se ušutkali kritički glasovi.

– Sloboda medija i pluralizam moraju biti bolje zaštićeni u Evropskoj uniji. Oni su preduvjet stabilne demokratije, a nije slučajno da je u zemljama u kojima su slobodni mediji suočeni s egzistencijalnim prijetnjama i sama demokratija – navode iz Libertiesa.

Evropska unija ima niz alata za postavljanje temelja za pravu medijsku slobodu i pluralizam, a neke od preporuka institucijama EU-a su da se podrži najjaču moguću verziju Evropskog zakona o slobodi medija, osigura transparentnost vlasništva nad medijima i jača nezavisno novinarstvo.

Izvor: Liberties

About The Author