UN izrazio zabrinutost zbog izvještaja o hapšenjima afganistanskih novinara

Nekoliko aktivistica i novinarki u Afganistanu je nestalo ili privedeno posljednjih mjeseci

UN izrazio zabrinutost zbog izvještaja o hapšenjima afganistanskih novinara

Ujedinjeni narodi i Sjedinjene Američke Države saopćili su ove sedmice da postoje vjerodostojni izvještaji o hapšenjima novinara lokalne afganistanske medijske organizacije Tolo News te da se napadi na nezavisne medije moraju zaustaviti.

Glasnogovornik talibanske administracije i glasnogovornik afganistanskog ministarstva unutrašnjih poslova nisu odgovorili na zahtjev da potvrde stoje li iza prijavljenih hapšenja.

– U Afganistanu se produbljuje zabrinutost zbog vjerodostojnih izvještaja o daljnjim samovoljnim talibanskim hapšenjima novinara ToloNewsa – objavila je misija UN-a u Afganistanu na Twitteru.

Pozvali naoružane napadače koji su odveli da ih oslobode i kazali da bi trebalo prekinuti zastrašivanje nezavisnih medija.

Tolo News je u tweetu objavio da je njihov televizijski voditelj Bahram Aman u pritvoru talibanskih dužnosnika “bez ikakvog objašnjenja”. Dodaje se da su još dvojica zaposlenika također privedeni u četvrtak navečer, ali su pušteni.

Ian McCary, otpravnik poslova američke ambasade, koje trenutno djeluje iz Katara, rekao je da su Sjedinjene Države pozvale talibane da prestanu s pritvaranjima i zastrašivanjem medija.

– Dijelimo duboku zabrinutost UN-a zbog izvještaja o hapšenjima i zastrašivanju novinara i medijskog osoblja, što je protivno talibanskim iskazanim obvezama slobodi izražavanja – kazao je.

Izvor Tolo Newsa, koji je iz sigurnosnih razloga tražio da ga se ne imenuje rekao je Reutersu da su trojicu zaposlenika odveli obavještajni službenici iz redakcije u četvrtak navečer oko 19.30 sati. Među privedenima je bio i šef deska, koji je u to vrijeme bio van ureda, ali mu je rečeno da se vrati.

Nekoliko aktivistica i novinarki u Afganistanu je nestalo ili privedeno posljednjih mjeseci, što je izazvalo kritike vlada koje nisu službeno priznale talibansku administraciju. Ove nacije kažu da talibani moraju ispuniti određene uvjete, uključujući poštivanje ljudskih prava, kako bi bili priznati.

Izvor: Reuters

About The Author