U Ukrajini nestala novinarka Hromadske Victoria Roshchina

Ruski vojnici nekoliko dana ranije pucali su na Roschinu kada je njezino vozilo prošlo pored kolone ruskih tenkova u blizini grada Zaporožja

U Ukrajini nestala novinarka Hromadske Victoria Roshchina
Foto: International Media Support / Ilustracija

Ukrajinski medij Hromadske otkrio je da je jedna od njihovih novinarki, Victoria Roshchina, nestala 15. marta. Mediji strahuju da je ona “zarobljenica ruskih okupatora” te je Evropska federacija novinara (EFJ) poziva na njezino hitno puštanje na slobodu.

Prema Hromadskeu, Victoria Roshchina planirala je prošle sedmice otići u Mariupolj, grad koji su ruske trupe granatirale više od dvije sedmice. Njene kolege 12. marta nisu uspjele uspostaviti kontakt. Smatraju da su je nekoliko dana kasnije, 15. marta, uhapsile ruske snage na nepoznatom mjestu.

– Dva dana smo činili sve da novinarku oslobodimo, ali to se pokazalo neučinkovitim. Stoga pozivamo ukrajinsku i međunarodnu zajednicu da podijele informacije i poduzmu mjere za oslobađanje novinarke Victorije Roshchine – napisali su iz Hromadske na svojoj web stranici.

Nekoliko dana prije, 11. marta, na Roschinu je pucano kada je njezino vozilo prošlo pored kolone ruskih tenkova u blizini grada Zaporožja.

Novinarka i njezin vozač nisu pogođeni mecima. Uspjeli su izaći iz vozila s oznakom “press” i skloniti se iza nekoliko napuštenih kuća u blizini. Roschina je rekla da su joj ruski vojnici, dok su se skrivali, ukrali laptop, kameru i druge stvari iz automobila.

Ukrajinski novinar Oleg Baturin također se vodi kao nestao od 12. marta. Zadnji put je viđen u Kahovki, gradu u regiji Herson koji su okupirale ruske snage.

Izvor: EFJ

About The Author