U Crnoj Gori zabranjeno pet emisija srbijanske televizije Happy TV

AEM tvrdi da je u programskim sadržajima te televizije vršeno i omogućavano podsticanje na mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti

U Crnoj Gori zabranjeno pet emisija srbijanske televizije Happy TV
Foto: TV Happy

Agencija za elektronske medije (AEM) Crne Gore donijela je 8. januara odluku o zabrani emitiranja više emisija srpske televizije Happy na teritoriji Crne Gore u narednih šest mjeseci.

Povod su uvredljive poruke koje je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj plasirao više puta putem te televizije na račun Crnogorki, Crnogoraca i pojedinačno prema političkim ličnostima u Crnoj Gori.

Kako je saopćilo Vijeće Agencije za elektronske medije na šest mjeseci se ograničava reemitiranje emisija jutarnjeg programa „Dobro jutro Srbijo“ i „Vikend jutro“ i sadržaji „Ćirilica i „Posle ručka“ na TV Happy.

– Odluka je donesena jer je, u prethodnom periodu, učestalo u ovim programskim sadržajima vršeno i omogućavano podsticanje na mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti – navodi se u saopćenju Vijeća AEM-a u kome se ocjenjuje da se sadržajem zloupotrebljava pravo na slobodu izražavanja.

– U programskim sadržajima koristi se pogrdno, uvredljivo ili uznemiravajuće izražavanje koje podstiče intenzivne negativne emocije, iskazivanje neprijateljstva ili želju za diskriminacijom, kao i omalovažavanje ili obezvrjeđivanje pripadnika crnogorske nacionalnosti, negiranjem njihovog nacionalnog identiteta i posebnosti – kaže se u saopćenju.

Zbog Šešeljevih uvreda iznijetih u emisijama čiji je voditelj Milomir Marić, više političkih partija, dio nevladinog sektora, te Ombudsman su oštro zatražili reakciju AEM, a najavljene su i tužbe.

Šešelj je gostujući 4. januara 2022. godine na TV Happy, najprije iznio uvrede na račun Cetinjanki i Cetinjana, a zatim u ponovnom obraćanju mizoginim kvalifikacijama vrijeđao poslanicu Socijaldemokratske partije Draginju Vuksanović Stanković koja je prethodno Šešelja nazvala „šovinistom i velikosrpskim fašistom presuđenim u Hagu“.

Uslijedili su pozivi da se osudi govor mržnje Vojislava Šešelja, a Udruženje pravnika Crne Gore pozvalo je najviše institucije, uključujući Skupštinu Crne Gore, da javno osude govor mržnje i mizoginije.

Ombusman je pozvao na eliminaciju besprizornih istupa iz javnog prostora Crne Gore, a kopredsjednice Ženskog kluba u Skupštini Crne Gore Branka Bošnjak i Vesna Pavićević su saopćile „da je doza vulgarnosti, primitivizma i uvreda koja se plasira sa Happy televizije, prevršila svaku mjeru“.

Vijeće AEM je zaključio da je opravdano i proporcionalno da se, na period od šest mjeseci, ograniči reemitiranje ovih emisija te su se pozvali na Konvenciju o prekograničnoj televiziji kojom je propisano da svi programski prilozi treba da poštuju ljudsko dostojanstvo, da posebno ne smiju podsticati mržnju na osnovu rase, spola, vjere ili nacionalnosti.

Ovo nije prvi put da AEM ograničava emitiranje emisije srbijanske TV Happy na teritoriji Crne Gore. Prethodna odluka o zabrani emitiranja dijela emisija, na tri mjeseca, donijeta je u februaru 2020. godine, zbog promoviranja mržnje i diskriminacije prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

Izvor: RSE

About The Author