Trump u februaru pokreće aplikaciju za društvene mreže

Pokretanje aplikacije uslijedilo bi 13 mjeseci nakon što su Facebook i Twitter zabranili Trumpove račune na tim platformama

Trump u februaru pokreće aplikaciju za društvene mreže
Foto; https://www.techgh24.com/

Novi medijski poduhvat bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa planira pokrenuti svoju aplikaciju za društvene mreže Truth Social 21. februara, prema popisu Apple Inc App Storea.

TRUTH Social, Trump Media & Technology Group (TMTG) alternativa je Twitteru i nudi značajke za praćenje drugih ljudi i trendovskih tema. Njegova poruka ekvivalentna tweetu bit će nazvana “thruth” (istina).

Pokretanje aplikacije uslijedilo bi 13 mjeseci nakon što su Facebook i Twitter zabranili Trumpove naloge jer je ohrabrio svoje pristaše da sudjeluju u napadu na američki Kapitol 6. januara na osnovu neutemeljenih tvrdnji o raširenoj prijevari na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Obilježavajući godinu dana od napada, američki predsjednik Joe Biden izjavio je da bi lažne tvrdnje njegovog prethodnika mogle ugroziti vladavinu prava i poništiti buduće izbore.

Očekuje se da će lansiranje mreže biti prva od tri faze u razvoju TMTG-a. Druga bi bila pretplatnička usluga videa na zahtjev pod nazivom TMTG+ sa zabavom, vijestima i podcastima. Prezentacija investitora u novembru naznačila je da TMTG također želi pokrenuti podcast mrežu.

TMTG je procijenjen na 5,3 milijarde dolara na temelju cijene dionica kompanije Digital World Acquisition Corp, koja je porasla 20 posto nakon što je Reuters izvijestio o uvrštavanju aplikacije na App Store. TMTG je u oktobru pristao na spajanje s kompanijom za blanko čekove u vrijednosti od 875 miliona dolara.

Trumpove pristaše i maloprodajni ulagači pokupili su dionice Digital Worlda, kladeći se da će se Trumpova popularnost s njegovom republikanskom političkom bazom pretvoriti u komercijalni uspjeh.

Izvor: Reuters

About The Author