Ambasada SAD u BiH od vlasti traži da garantiraju sigurno okruženje za novinare

Izvještaji o napadima na novinare su zabrinjavajući, stvorite sigurno okruženje za njihov rad

Ambasada SAD u BiH od vlasti traži da garantiraju sigurno okruženje za novinare
Foto: Avaz.ba

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini pozvala je bh. vlasti da kreiraju okruženje u kojem će novinari moći nesmetano obavljati svoj posao.

Kako su poručili detaljno prate situaciju te upozoravaju da dok novinari rade predano u uvjetima pandemije koronavirusa koji im stvaraju dodatni stres zabrinjavaju izvještaji o verbalnim napadima na novinare, prijetnje i pritisci kojima su izloženi.

– U ovim teškim vremenima, pandemija stvara dodatni stres novinarima i medijskim kućama koji i dalje predano rade svoj posao – stava su u Ambasadi.

Za to vrijeme nedavni izvještaji o verbalnim napadima na novinare i njihovom zadržavanju od strane policije dok su obavljali svoje zadatke, prijetnje i pritisci zbog njihovog istraživanja, diskreditiranja novinara i napadi na osnovu njihovog etničkog porijekla ili spola, cayber i politički motivirani napadi na njih su zabrinjavajući i ostavljaju zastrašujući efekat na slobodu medija.

– Detaljno pratimo situaciju i pozivamo vlasti da stvore okruženje u kojem novinari mogu raditi svoj posao – objavila je Ambasada SAD-a u BiH na Twitteru.

About The Author