Mijanmarska hunta privela japanskog novinara

Japan od Mijanmara zatražio hitno puštanje na slobodu njihovog novinara

Mijanmarska hunta privela japanskog novinara
Foto: Ilustracija

 

Vlasti Mijanmara privele su japanskog novinara u Jangonu, saopćila je u japanska vlada, navodeći da ga pokušavaju osloboditi.

BBC Burmese citirao je svjedoka koji je rekao da su vojnici došli po novinara Yukija Kitazumija u njegovom domu i odveli ga u pritvor u nedjelju navečer.

Glasnogovornik japanske vlade opisao je novinara kao čovjeka u četrdesetim godinama, bez da su ga imenovali.

– Od Mijanmara tražimo njegovo hitno oslobađanje i pokušavamo osigurati sigurnost japanskih državljana – rekao je glavni sekretar vlade Katsunobu Kato na konferenciji za novinare, dodajući da vlada traži detalje o okolnostima u kojima je novinar priveden.

Glasnogovornik vojne hunte nije odgovarao na pozive za komentar.

Kitazumi vodi kompaniju za medijsku produkciju Yangon Media Professionals, a nekada je bio novinar poslovnog dnevnika Nikkei, prema njegovoj Facebook stranici i intervjuima s internetskim medijima.

Ranije je također bio priveden u februaru dok je izvještavao o protestima protiv puča 1. februara, ali je ubrzo nakon toga pušten.

Prema aktivističkoj grupi Udruženja za pomoć političkim zatvorenicima, snage sigurnosti ubile su 737 ljudi od puča, a 3.229 je i dalje u pritvoru.

Izvor: Reuters

 

About The Author