FTV I BHT1: Mirni non-paper, afera ili spin?

Slovenački dokument zatekao je javne televizije, koje su se dvoumile koliku pažnju da mu posvete. FTV je, i po cijenu da griješi, ponovo bio hrabriji i direktniji, dok je BHT1 bilježio reakcije, dajući prednost Miloradu Dodiku

FTV I BHT1: Mirni non-paper, afera ili spin?
Foto: Bljesak.info

FTV: Još jedna bajata afera?

  1. – 19. april 2021.

BITNO, SPIN ILI BITAN SPIN? Non-paper je zasjenio sve druge teme i događaje u sedmici iza nas. Mediji i javni opinion makeri su se podijelili u dva tabora – one koji su smatrali da su dokument i njegova sadržina bitni uprkos tome što autentičnost nije potvrđena ili baš zbog toga (jer radi se o ideji koja ugrožava mir) i one koji su smatrali da je to način da se prekriju druge mnogo bitnije stvari kao što su nedostatak vakcina i katastrofalna socio-ekonomska situacija. Mediji su sami lutali između dva preovlađujuća mišljenja. FTV je ispočetka držao temu po strani, ali kada su i slovenački mediji potvrdili da dokument očito postoji (i dalje se ne znaju autori, ali se sumnja na kabinet Janeza Janše), objavivši ga u cijelosti, to postaje udarna vijest. Urednik Sanjin Bećiragić sve je ispratio naslovom „Ispitivanje živaca i pijačarsko spinovanje“, te se odlučio da podsjeti javnost na zaboravljenu aferu „Ikona“. Bio je to dobar urednički potez, jer miris bajate afere možda zaista objašnjava i svu naduvanost aktuelne afere koja nas takođe udaljava od drugih aktuelnosti kao što su vakcine kojih nema.

KO JE JANEZ JANŠA? Ipak, non-paper se od drugih afera razlikuje po prijetećem tonu sadržine i prizvuku devedesetih godina kada su neki drugi akteri iz državnih vila i odaja prekrajali granice. Otud je odličan prilog u Dnevniku 2 urednice Maide Muhović koja je pokušala predstaviti javnosti ko je Janez Janša? Ili prvi čovjek slovenačke Vlade kojeg se sumnjiči da stoji iza ideje o mirnom razdruživanju BiH. Janša je političar opterećen optužbama za korupciju, a sve se više povezuje sa tzv. iliberalnim režimima u Poljskoj i Mađarskoj. Prešao je put od komuniste do radikalnog desničara, a najviše se voli predstavljati kao lider nove desnice. Njegov politički portret je dobro došao da se ovdašnjoj javnosti objasni politički kontekst u kojem je vrlo moguće nastao dokument koji je podigao prašinu.

PRVO LJEKARI I SESTRE, ONDA NON-PAPER: Da je FTV bio pažljiv pri obradi afere „Non-paper“ pokazuje i primjer Dnevnika 2 u petak, kada je urednica Amra Zaklan zaključila da reakcije ne prestaju, ali da će prvo biti saopštene vijesti od životnog značaja. Kako je moguće da krajiški zdravstveni radnici ne primaju plate usred epidemije? Ko je odgovoran za to? Ljekari i ostali zdravstveni radnici stupili su u štrajk upozorenja u Bihaću.

OCJENA: 5

BHT1: Reforme, razlaz i druge bajke

  1. – 19. april 2021.

REAKCIJE: BHT je non-paper držao visoko na ljestvici vijesti dana uglavnom bilježivši reakcije sa svih strana. Nekoliko puta se ponovilo da o tome bruji cijeli region, a da je, kao i uvijek, Predsjedništvo razjedinjeno. Naizgled anesteziran pristup u kojem nema nikakvih anomalija. No, zanimljivo je primijetiti da u petak, u ambijentu međusobnih optužbi članova Predsjedništva i Janeza Janše o postojanju i sadržini non-papera, urednik Dejan Petrović u naslov izdvaja citat Dragana Čovića „Reforme da ne bi bilo priče o razlazu“. U prilogu se daje izjava lidera HDZ-a, ali bez da se stavlja u širi kontekst iako ton o reformama, kako ih zamišlja Čović, zvuči dosta strogo i ultimativno. Ako se sumira kome se od političara dalo najviše prostora u reakcijama, to je bez dileme Milorad Dodik, čije su izjave prenijete najmanje tri puta. Nakon njega slijedi Šefik Džaferović sa dva pojavljivanja.

VELIKI KOMUNIKATOR I NJEGOVE AFERE: Bijeljinska dopisnica Ivana Trbić načela je priču o optužbama građana da se imunizacija vrši „preko veze“, te da se ne poštuju redoslijed i plan vakcinisanja. Dom zdravlja sve negira, a ministar lakonski poručuje da se građani jave svojim ljekarima. U priči o propalim vakcinama u Prijedoru (srijeda, Milan Đurović), ministar Alen Šeranić je slično koristio svoje komunikatorske sposobnosti da zvuči pristojno, a da ne kaže ništa. Na novinarima je da prekinu ovu igru s ministrom koji se krije iza pristojnosti i slatkorječivosti. U Hrvatskoj je vakcinisanje „preko reda“ bila top tema danima. Šta bi tek bilo da su im propale vakcine? U nas se ministra ne napada ni za jednu aferu ili sistemski propust, već mu se daje prilika da samouvjereno vježba svoje političke govore.

TMURNA SVAKODNEVNICA: Čim se udalji od (dnevne) politike, BHT1 donosi bolje i sadržajnije priloge. Urednica Adisa Dedić-Kološ obradila je najmanje dvije bitne priče u nedjeljnom izdanju. Prilog praćen naslovom „Život u blatu“ prikazao je kako žive Romi na Ilidži čiji će nelegalno sagrađeni objekti uskoro biti srušeni a da im se ne nudi alternativni smještaj. Tu je i prilog o nevoljama dijabetičara koji više na recept ne mogu kupiti trakice za mjerenje šećera. U oba priloga za mišljenje su prozvani predstavnici institucija.

OCJENA: 3

KOMPARATIVNA ANALIZA: Non-paper kao da je zatekao javne televizije koje su se dvoumile da li da mu daju udarnu pažnju, koliku pažnju da mu posvete, pa i da li da ga uopšte nazovu (prvorazrednom) aferom. Bilo je tu dosta lutanja, a dokument koji se ispočetka predstavljao kao fantomski s vremenom je bio sve aktuelniji i relevantniji u medijskim prikazima jer je sve više okolnosti upućivalo da nešto postoji u slovenačkim službenim krugovima. FTV, i po cijenu ga griješi, opet je bio hrabriji i direktniji. Dok je BHT1 uglavnom bilježio reakcije (prednjačile su one Milorada Dodika), FTV je donio politički portret Janeza Janše. Ko je slovenački premijer o kojem smo toliko slušali? Kako izgleda njegov razvojni put? Odličan pristup, jer javne televizije su tu da daju kontekst i informaciju više, a ne da se natječu sa portalima, koji će uvijek prvi donijeti vijesti dana.

 

 

Plus sedmice

BHT1

Prilog o životu Roma na Ilidži. Tema koja zaslužuje pažnju.

FTV

Prilog o štrajku upozorenja zdravstvenih radnika u Krajini. To jeste udarna vijest koja zaslužuje pažnju.

 

Minus sedmice

BHT1

Afere u zdravstvu se nižu u Republici Srpskoj, ali ne i pitanja političke i moralne odgovornosti ministra Alena Šeranića, koji se i dalje prikazuje kao veliki komunikator. Ne i kao političar koji svojim odlukama ili nedonošenjem odluka utiče na ljudske živote i sudbine.

FTV

Propale vakcine u Prijedoru ispraćene su prilogom u kojem su pokrivene sve strane, ali se najmanje prozivalo ministra zdravlja Alena Šeranića, koji snosi najveću političku odgovornost. Kada izbije afera o kojoj bruje zemlja i region jer nestaju vakcine tamo gdje ih veoma malo ima, onda se ne smije dopustiti da ministar poziva na oprez i iz hlada drugima poručuje šta ne valja. On mora biti na meti novinara i urednika jer snosi političku odgovornost za sve veće propuste.

 

About The Author