KREATIVNO TUMAČENJE ZAKONA: Kako ugušiti Južne vesti

IZDVAJAMO

Južne vesti su privatno preduzeće, tako da uredba za njih ne važi, ali se poreznici nisu dali omesti tom sitnicom. Neophodno je kazniti Južne vesti zbog objektivnog i kritičkog izveštavanja o slučaju “aerodrom”, nepodopštinama lokalnih niških vlasti i sličnim temama koje nisu po volji naprednjacima, a u tom slučaju su sva sredstva dozvoljena.

KREATIVNO TUMAČENJE ZAKONA: Kako ugušiti Južne vesti

Privatni portal kažnjen je na osnovu uredbe o javnim službama. Tako se krote neposlušni mediji u Srbiji

 

Piše: Tomislav Marković

Nakon pola godine pročešljavanja finansijskog poslovanja portala Južne vesti, poreska policija nije pronašla ništa nezakonito u radu ovog medija. Međutim, to poreskim inspektorkama Jasni Vulićević i Ivani Antonijević nije smetalo da ipak kazne Južne vesti. One su propisale da Južne vesti moraju da plate kaznu od milion dinara (oko 8.500 evra) zato što glavni urednik nije u stalnom radnom odnosu.

Drakonska mera doneta je na osnovu Vladine “Uredbe o Katalogu radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru”. Uredba se, što joj samo ime kaže, odnosi na javne službe, a ne na privatne firme. Južne vesti su privatno preduzeće, tako da uredba za njih ne važi, ali se poreznici nisu dali omesti tom sitnicom. Neophodno je kazniti Južne vesti zbog objektivnog i kritičkog izveštavanja o slučaju “aerodrom”, nepodopštinama lokalnih niških vlasti i sličnim temama koje nisu po volji naprednjacima, a u tom slučaju su sva sredstva dozvoljena.

Ovakva nakaradna primena zakona predstavlja očigledan pritisak na medije, gušenje slobode govora, zloupotrebu Poreske uprave, korišćenje državnih institucija u partijske svrhe, kršenje zakona, ruganje zakonu i nasilje nad zdravim razumom.

Predsednica Vlade Ana Brnabić ima nešto drugačije mišljenje. Ona je cinično rekla da “ako Južne vesti misle da Poreska uprava ne radi dobro, mogu da se žale”, te da “ima puno poverenje u Poresku upravu, kao i da ljudi u Srbiji nisu navikli da poštuju zakone svoje zemlje i plaćaju poreze”.

Brnabić nije precizirala da li “ima puno poverenje” i u druge državne institucije koje krše zakon i rugaju se samoj ideji pravnog poretka, ali nije teško pretpostaviti da joj je drago kad sudovi odrape neki nepodoban medij zbog “duševne boli” nekog uglednika, pogotovo ako je dotični na vlasti ili blizak vlastima.

Premijerki ne pada na pamet da preduzme nešto kako bi državne institucije počele da “poštuju zakone svoje zemlje”, jer joj to izgleda ne spada u opis radnog mesta. A nema ni vremena od silnog bavljenja digitalizacijom i razvojem kreativnih industrija.

Moglo bi se reći da protivzakonita delatnost Poreske uprave u slučaju Južnih vesti spada u potonju delatnost. Poreska uprava je u tumačenju zakona pokazala takvu kreativnost kakva se retko viđa i u delima umetničke fikcije. Osim, eventualno, u negativnim utopijama.

About The Author