HAYAT I NAŠA TV: Godišnjica udara u Turskoj i Marko Perković Thompson

Plus sedmice

HAYAT TV

Šesnaestog jula, urednica i voditeljica Vijesti u 7 Amela Hodžić-Cviko emitirala je odličan prilog novinarke Adise Gojak o tome kako je nakon skoro dvije i po godine Kantonalni sud u Sarajevu donio presudu u slučaju smrti Dženana Memića i oslobodio Ljubu i Bekriju Seferovića. Tužilaštvo KS-a nije dokazalo teoriju kako su Seferovići izazvali saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao 21-godišnji Memić. Porodica je od samog početka tvrdila da su Seferovići nedužni, plaćeni ili primorani da sakriju pravog ubicu. Porodica Memić se nada novoj istrazi koju bi vodilo Tužilaštvo BiH. U šestominutnom prilogu emitirane su snimke sa suda, izjave članova porodice stradalog mladića, njihovog advokata, kao i odvjetnika Seferovića te glasnogovornice Tužilaštva KS. Gledateljima su ponuđeni hronološki detalji ovog slučaja, izjave vještaka o povredama, kao i promjena iskaza glavne tužiteljice Dalide Burzić. 
NAŠA TV
Iako se u Dnevniku Naše TV rijetko mogu vidjeti prilozi koji tematiziraju probleme običnih ljudi iz drugih gradova mimo Hercegovine, ove sedmice napravljen je iskorak pa je 16. jula urednik Damir Bliznac gledateljima ponudio TV priču o polusatnom štrajku upozorenja zdravstvenih radnika iz Kantona Sarajevo, uz izjavu Ede Selimića, predsjednika sindikata zdravstvenih radnika KS.  

Minus sedmice

HAYAT TV

Urednica i voditeljica Vijesti u 7 Maida Burgić odlučila je 14. jula kao dvanaestu vijest uvrstiti i prilog o goraždanskom obilježavanju godišnjice pokušaja državnog udara u Turskoj. Bez ikakvog pokušaja da se problematizira ovaj jubilej, prenesen je izvještaj agencije Anadolija. Uz to, dan poslije emitiran je prilog o Trci za demokratiju u Vilsonovom šetalištu, kojoj je također povod bila dvogodišnjica neuspjelog puča u Turskoj. Opet bez problematiziranja i pitanja otkud obilježavanje ovakvog jubileja u BiH.
NAŠA TV
Čak treća vijest u Dnevniku 18. jula, urednika i voditelja Damira Bliznaca, bila je informacija da član Predsjedništva BiH Dragan Čović očekuje da će nadležne institucije provesti istragu o tome ko je falsificirao dokument iz Predsjedništva.  Tim se dokumentom, po njegovom tvrđenju, javnost dezinformirala da je on boravio u službenoj posjeti Rusiji i pratio utakmicu Hrvatske na Svjetskom nogometnom prvenstvu o trošku BiH. Čović očekuje da se odgovorni za to kazne. Osim što se ta vijest ne zaslužuje naći na tako visokom mjestu, ostaje žal i što se informacija o ovome nije proširila na priču o tome kakav je efekat postignut Čovićevim boravkom na pomenutoj utakmici, osim fotografija s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

HAYAT I NAŠA TV: Godišnjica udara u Turskoj i Marko Perković Thompson

Obje televizije su ispratile uspjeh hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu te izvijestile o važnom događaju – oslobađajućoj presudi Ljubi i Bekriji Seferoviću u slučaju smrti Dženana Memića

 

HAYAT TV: Godišnjica državnog udara u Turskoj

13. – 19. juli 2018.

LJUDSKE SUDBINE: Vijesti iz sudskih klupa, Prijedlog zakona o izbornim jedinicama, reformska agenda, priče o članstvu BiH u NATO-u i protokolarne vijesti dominirale su Vijestima u 7 protekle sedmice. Ipak, uredništvo informativnog programa ostaje na kursu praćenja sudbina običnih ljudi, pa smo tako u svojevrsnom post festumu o događajima od 11. jula iz Srebrenice imali priliku gledati potresan prilog o 23-godišnjem Amiru Šečiću koji je u genocidu ostao bez oca, a majka ga ostavila u tuzlanskoj bolnici odmah po porodu. Amir je o svom proživljenom iskustvu napisao knjigu Teško da sam bio dijete; dobar i emotivan prilog novinarke Dženete Sarić-Kozić.

SPORTSKI KUTAK: Ispravna odluka urednice Maide Burgić da se 15. jula Vijesti u 7 otvore sportskim uspjesima bh. reprezentativaca: naša nacionalna selekcija u sjedećoj odbojci pobjedom je otvorila put ka odbrani titule šampiona na Svjetskom prvenstvu u Holandiji. Odmah potom išao je prilog o spektakularnom zatvaranju Mundijala u Rusiji, gdje je u finalu tim Francuske savladao reprezentaciju Hrvatske. Prikazan je i snimak praćenja utakmice u Zagrebu i u Sarajevu. I ove sedmice Hayat je pratio migrantsku krizu u BiH te donosio dobre priče s terena, kao i vijesti iz institucija o ovom problemu.

Izdvojeno

Iako se površnim gledanjem može učiniti da predizborna kampanja nije još u punom jeku, i uobičajeni prilozi u TV dnevnicima sada imaju kao “glavne junake” kandidate na predstojećim izborima: Hayat je u Vijestima u 7 objavio prilog sa sesije Kruga 99 na kojoj je uvodničar bio kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Uvažavajući činjenicu da gospodin Džaferović ima puno pravo sudjelovati u radu Kruga 99, postavlja se pitanje treba li prilog o tome emitirati kao jednu od udarnih vijesti u centralnoj informativnoj emisiji.

Ocjena: 7

 

NAŠA TV: Thompson na proslavi

13. – 19. juli 2018.

ISTE TEME: Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata i dalje je u fokusu informativnih emisija Naše TV. Uz manje-više stare stavove predstavnika stranaka s hrvatskim predznakom, priče o rušenju ustavnog poretka BiH te udaru na Vašingtonski sporazum, novitet je uvođenje termina parlamentarna blokada, odnosno vraćanje dobro poznatog instrumenta na političku scenu – vitalnog nacionalnog interesa.

TRIJUMF HRVATSKE: Urednik Damir Bliznac je 16. jula  otvorio Dnevnik prilogom o veličanstvenom dočeku hrvatskih reprezentativaca u Zagrebu, te s detaljima proslave gledatelje upoznao i snimkama iz Mostara, obećavši da će se o ovoj vijesti i proslavi u ostalim bh. gradovima govoriti i na samom kraju emisije. Vijest o uspjehu Hrvatske i naredni dan je otvorila Dnevnik Naše TV: emitiran je prilog o dočeku Vatrenih u Zagrebu, prenesene izjave fudbalera Luke Modrića i selektora Zlatka Dalića, ali i obraćanje pjevača Marka Perkovića Thompsona, kao i dio njegovog repertoara. Bez ikakve potrebe i bez problematiziranja činjenice da se Thompson, poznat po kontroverznim stavovima, uopšte našao na tom skupu.

Izdvojeno

Kako Naša TV često svojim gledateljima pruža priliku da se uvjere u rad, red i disciplinu hercegovačkih općinskih načelnika, ni ove sedmice nije bilo drugačije. U prilogu emitiranom 16. jula, stolački načelnik Stjepan Bošković družio se s najuspješnijim učenicima i studentima s područja ove općine, kojima su uručene i nagrade za postignuti uspjeh.

Ocjena: 3

Komparativna analiza

I Hayat i Naša TV ove su se sedmice bavili ishodom suđenja optuženim Seferovićima u slučaju stradalog mladića Dženana Memića. Obje medijske kuće pokrivale su i štrajk zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo, ali je Hayat opet u prednosti nad Našom TV kad su u pitanju priče o sudbinama običnih ljudi. I Hayat i Naša TV su 19. jula informativne emisije otvorile prilogom o  Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama, koji nije prošao u Domu naroda Parlamenta FBiH. Sjednica nije ni održana, a prenesena je informacija o tome da je dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Drago Puzigaća potpisao akt kojim se prijedlog ovog zakona proglašava destruktivnim po vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda.

About The Author