NOVINAR AVDO AVDIĆ NA SUDU: Kriminal ili ruska politika?

Avdić nije bio na sudu, ali i u Tužilaštvu se osjećao kao optuženi. Pozvan je kao svjedok koji bi mogao biti važan izvor informacija Tužilaštvu BiH, ali o tome niti je bilo šta govorio, niti je pitan

NOVINAR AVDO AVDIĆ NA SUDU: Kriminal ili ruska politika?
Foto: Media.ba

Neposredno pred izbor za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH, 23. januara ove  godine, Gordana Tadić je članovima VSTV-a predstavila svoj program i, uz ostalo, kazala da „misli da to (korupcija) nije sistemski problem“ i da „smo spremni da se s tim uhvatimo u koštac“. Pohvalila se i da je za dvije godine, koliko je bila na čelu te institucije kao v. d., „smirila tužioce“ koji su bili „zaplašeni i u stresnom stanju“, takođe da je izgradila zgradu, s uredno dobijenom građevinskom dozvolom, da je sarađivala sa „mlađim tužiocima“, „tužiocima srednje životne dobi“ i sa „starijim tužiocima“.

Ono što glavna tužiteljica ne vidi, ili neće da vidi, korupciju u njenom stvarnom obimu, vide svi drugi. Sve međunarodne organizacije gotovo bez izuzetka, mediji, građani… Američki senator Roger Vicker je nakon posjete BiH prošle godine u više navrata isticao da će vam „bilo ko u Evropi kazati da korupcija krade bogatstvo i potencijal u BiH“.

Pošto je za dvije godine glavna tužiteljica „smirila tužioce“, a korupcija joj „nije sistemski problem“, sada su na redu novinari. I ministri u odlasku (Dragan Mektić). Naročito novinari koji otkrivaju korupciju i kriminal. Novinarka portala Žurnal.info Azra Omerović nedavno je službeno pozvana u Tužilaštvo BiH kao svjedok da bi dala iskaz i otkrila izvor informacija u vezi sa falsifikovanjem i trgovinom diplomama. (Opširnije o ovoj aferi pročitajte ovdje). A onda je u Tužilaštvo pozvan i novinar Avdo Avdić nakon serije tekstova o aferi u vezi s navodnim vrbovanjem selefija za obavještajni rad za potrebe Hrvatske.

Tužitelja ne zanimaju obavještajci

Naslov ovog teksta je samo formalno netačan. Novinar Avdo Avdić nije bio na sudu, ali i u Tužilaštvu se osjećao kao okrivljeni/optuženi. Pozvan je kao svjedok koji bi mogao biti važan izvor informacija Tužilaštvu BiH, ali o tome niti je pitan, niti je bilo šta govorio. „Neću Vas ništa pitati o ovim tekstovima koje ste pisali u vezi sa špijunskom aferom“, kazao je Čavka novinaru Žurnala iako je u pozivu naznačeno da se svjedok saslušava baš „na te okolnosti“.

Iako je pozivanje novinara na takvu vrstu ispitivanja i po zakonu i po demokratskim standardima vrlo upitno, čak isključeno bez saglasnosti osoba na koje se to odnosi (Zakon o krivičnom postupku BiH u članu 82. izričito štiti, uz novinare, i neke druge profesije zbog zaštite profesionalne tajne – vjerske službenike, odnosno ispovjednike, advokate, liječnike, bilježnike itd.), ostavimo to po strani zasad… Tužitelja, prema izjavi ovog novinara, ta afera kao da nije ni zanimala iako je netom nakon njenog izbijanja samo Tužilaštvo – otvorilo taj predmet. Možda postoji neki drugi cilj koji ima Tužilaštvo BiH za koji javnost i ne zna?

Evo šta je Avdo Avdić o tome objavio na portalu Žurnal.info: „Djelovanje hrvatskih obavještajaca u BiH državnog tužitelja Olega Čavku ne zanima. Pa, stoga, nijedno pitanje koje je postavio tokom saslušanja našeg novinara nije imalo veze sa vrbovanjem i progonom bh. građana koje provodi hrvatska obavještajna služba SOA. Tužitelja Čavku interesira nešto drugo…“ I nešto kasnije dodaje: „O dokumentima, video snimcima, iskazima svjedoka i viber prepiskama koje dokazuju umiješanost hrvatske obavještajne službe SOA u vrbovanje selefija, te podmetanje terorizma, Čavka nije progovorio ni riječ. Nisu ga interesovali ni iskazi desetina bh. državljana koje je SOA prisiljavala da sarađuju s njima. Nije ga interesovao ni eksploziv, niti bilo koja druga informacija koja bi mogla kompromitirati hrvatsku obavještajnu službu.“

Novinar sumnjivo lice

Tužitelja Čavku i očigledno Tužiteljstvo BiH, prema izjavama i objavljenom tekstu novinara Avde Avdića, zanimalo je puno toga drugog. Recimo, da li novinar ovog portala poznaje ministra Dragana Mektića, da li poznaje direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića; zatim, s kime on sjedi u ugostiteljskim objektima, ko su mu izvori…?!

Ako su ovo pitanja novinaru koja tužitelj Tužilaštva BiH postavlja u navodno službeno otvorenoj krivičnoj istrazi, znači li to da su svi oni takođe pod nekom istragom? Je li se vodi istražni postupak protiv Dragana Mektića ili Osmana Mehmedagića za koji javnost i ne zna? Zna se jedino da su njih dvojica, ministar i direktor OSA, pod političkim pritiscima već godinama, ali za ovo nismo znali… Ili je ovo istraga o Avdi Avdiću, novinaru? Zašto bi ga tužitelj inače pitao s kime on ide u ugostiteljske objekte, s kime sjedi i priča, ko su mu izvori informacija?!

Ako tužitelj novinara ispituje s kime sjedi u kafani, s kime sve razgovara i ko su mu izvori informacija, onda je to gotovo jednako opasno kao i sama afera. Želi li Tužilaštvo da uvede kontrolu nad radom novinara?

Naravno, nakon ovakvog ispitivanja, novinar se ne može osjećati nikako drugačije nego kao, najblaže rečeno, sumnjivo lice. Gotovo – pa okrivljeni/optuženi. Takav zaključak naročito potvrđuje naredna serija pitanja tužitelja Čavke.

Odakle novinaru informacije o ruskom uticaju?

Ako je suditi po tekstu novinara Avde Avdića objavljenom nakon ovog saslušanja, tužitelja Čavku i Tužiteljstvo BiH najviše zanima pitanje „odakle (njemu) informacije o ruskom uticaju u BiH“. I, kao šlag na tortu, pitanje-optužba: „Da li vas neka strana ili domaća obavještajna služba plaća da to radite?“

Šta nakon ovoga kazati? Znači li ovo da se krivična odgovornost proširuje i na političke teme (ruski uticaj u BiH i u regionu) i da novinar može odgovarati ako se njegovo mišljenje i ocjene ne slažu s nekim tamo „vrhovnim presuditeljem“, ma ko taj bio? Treba li novinar prije takvih tekstova konsultovati Tužiteljstvo BiH? Ili Tužiteljstvo na ovaj način želi „samo“ da uputi upozorenje kako novinar (ne)treba pisati? Otuda valjda i „pitanje“ da li ga (Avdu Avdića) plaća neka strana ili domaća obavještajna služba?!

Postoji objašnjenje. Motiv za ova pitanja Tužiteljstvo je valjda dobilo nakon posjete ruskog ambasadora u BiH Petra Ivancova glavnoj tužiteljici 4. marta 2019. godine. „Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić“, objavljeno je na web-stranici Tužiteljstva, „sastala se sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH nj.e. Petrom Ivancovom. Centralne teme sastanka odnosile su se na jačanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini, te saradnju u okviru međunarodne pravne pomoći“.

Ambasador Rusije u posjeti glavnoj tužiteljici neposredno nakon njenog imenovanja na mandat od šest godina?! I pitanja novinaru – odakle mu informacije o ruskom uticaju i plaća li ga strana ili domaća obavještajna služba…?!

Ne očekujte uskoro procesuiranje obavještajnog rada stranih službi u BiH, ni optužnice za korupciju većih razmjera.


Tekstove s portala analiziraj.ba uz obavezno navođenje linka na izvorni tekst, dozvoljeno je prenositi tek 24 sata nakon objavljivanja

About The Author