A GDJE SU BOŠNJACI I HRVATI NA RTRS-u KADA SE DONOSILA PRESUDA RADOVANU KARADŽIĆU?

Imaju li žrtve pravo da se i njihov glas čuje na javnom RTV servisu? Gdje su pravo na različitost, principi otvorenosti i pravičnosti? Kamo je nestala nepristrasnost?

A GDJE SU BOŠNJACI I HRVATI NA RTRS-u KADA SE DONOSILA PRESUDA RADOVANU KARADŽIĆU?

Odavno ne gledam RTRS jer pazim na svoje mentalno zdravlje, ali i zdravlje svoje porodice. Ipak, 20. marta sam pažljivo odgledao specijalnu emisiju posvećenu izricanju konačne presude Radovanu Karadžiću. Moram vam priznati da su opravdali moja očekivanja i po ko zna koji put pokazali da su odavno raskrstili s profesionalnošću i objektivnošću.

Pa da krenemo redom.

Emisiju je vodio Branimir Đuričić, stari kadar RTRS-a i provjereni srpski patriota, koji je postavljao sugestivna pitanja i nametao dinamiku emisije. Gosti su bili Duško Miletić, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske, Slobodan Bijelić, član asocijacije Stvaraoci Republike Srpske, i istoričar Željko Vujadinović.

Imajući u vidu izbor novinara i gostiju, moglo se naslutiti u kom pravcu će ići emisija, što se odmah poslije prvog pitanja i potvrdilo.

Duško Miletić je opravdao moja očekivanja gomilom floskula kojima je dokazivao da je sud u Hagu politički, da ga je osnovao NATO samo zato da bi kažnjavao Srbe i ako se budu držali činjenica i argumenata, Radovan Karadžić će već poslije podne biti na slobodi, ali teško je to očekivati ako imamo u vidu dosadašnje presude. Takođe je istakao da Radovan Karadžić nije nikoga ubio svojim rukama, baš kao ni Vojska RS-a, zanemarujući činjenicu da je on vrhovni komandant Vojske i Policije Republike Srpske. On tvrdi da je prva presuda prvom predsjedniku Republike Srpske donesena na osnovu sakrivenih dokaza.

Sumnja u sve što nam ne ide u prilog

Na mene je poseban utisak ostavio Slobodan Bijelić, koji se predstavlja kao prijatelj Karadžića i koji njegovu nevinost, kao i moralnu superiornost vrlo slikovito opisuje. On priča kitnjasto, mnogo afektira i gestikulira i voli da koristi strane riječi. Takozvano mu je omiljena riječ i za njega je Haški tribunal takozvani, baš kao i presuda koju će donijeti. Uloga Tribunala je da disciplinuje Srbe, da presudama odredi karakter rata u Bosni i Hercegovini i kreira „inverznu reviziju istorije“. Radovana Karadžića je, po njemu, kidnapovala vlast u Srbiji i prodala Hagu za pet miliona dolara. Za njega je Radovan dalekovid i superiorniji od svih nas ostalih, a pogotovo Haga i sve ovo što se dešava Karadžić sagledava iz neke druge perspektive. Bijelić ratove u bivšoj Jugoslaviji naziva „nemilim događajima“, a sudije Tribunala dželatima. Stvaralac Srpske Bijelić sve vrijeme sumnja u sve što Srbima ne ide u prilog, tako da su za njega i smrti u Haškom tribunalu misteriozne i najbolji dokaz pristrasnosti suda.

Treći gost Željko Vujadinović je pokazao najviše razuma i znanja o samom sudu u Hagu, kako je nastao i kako funkcioniše, ali i o tome šta se dešavalo u ratu u Bosni i Hercegovini. Bio je odmjeren i racionalan i znao je dokle smije ići u emisiji, a da ne ugrozi svoju poziciju.

Ima li kompetentnih među Bošnjacima i Hrvatima?

I sada dolazimo do ključne stvari.

Zašto u emisiji u kojoj se čeka presuda Radovanu Karadžiću nije gostovao neki Bošnjak ili Hrvat, kojih prema zadnjem popisu u Republici Srpskoj ima oko 15% i koji bi iz pozicije žrtve trebali da govore o ovom suđenju? Da li je moguće da među Bošnjacima i Hrvatima ne postoji nijedna kompetentna osoba koja bi govorila o suđenju u Hagu i njihovim presudama? Da li je moguće da nijedan Bošnjak ili Hrvat ne želi da učestvuje u specijalnoj emisiji u kojoj se govori o presudi Radovanu Karadžiću?

Naravno da nije moguće, ali to bi pokvarilo idilični program koji su osmislili urednici ovog specijala.

Gdje je tu, dragi moj RTRS-u, pravo na različitost (otvorena i slobodna rasprava o pitanjima od javnog interesa, poštovanje i podsticanje pluralizma), gdje su tu principi otvorenosti, pravičnosti i nepristrasnosti propisani Uređivačkim principima Javnog RTV sistema BiH?

Nema ih, a RTRS je po ko zna koji put pogazio sve profesionalne novinarske principe i pokazao kuda vodi patriotsko novinarstvo.

Taj dan, kao i svih drugih dana, nismo mogli čuti stavove žrtava, a prosječni srpski patriota je taj dan shvatio da je Haški tribunal osudio nevinog čovjeka, koji nikoga nije ubio, jer to je politički sud koji sile mraka i bezumlja koriste da bi se konačno obračunale sa Srbima i da je ovo samo završna faza tog procesa.


Tekstove s portala analiziraj.ba uz obavezno navođenje linka na izvorni tekst, dozvoljeno je prenositi tek 24 sata nakon objavljivanja

About The Author