Prijetnje urednici eTrafike: Odsjekao bih ti glavu!

Urednici i novinarki portala eTrafika Vanji Stokić na Facebooku je smrću prijetio Goran Živanović, a MUP RS je bio nezainteresiran za ovaj slučaj sve dok umjesto njega nisu reagirali mediji

Prijetnje urednici eTrafike: Odsjekao bih ti glavu!

Glavnoj i odgovornoj urednici portala eTrafika.net Vanji Stokić upućene su prijetnje smrću zbog objave na društvenim mrežama, a iako je odmah otišla u policijsku stanicu kako bi prijetnje prijavila, rečeno joj da dođe u ponedjeljak, kada će je primiti inspektor koji se time ne bavi, ali će je proslijediti nekome. Prijetnja je upućena na društvenoj mreži Facebook.

Stokić, koja je prepoznata kao borac za ljudska prava koja svoje aktivnosti fokusira primarno na prava migranata u Bosni i Hercegovini, u petak, 22. maja, objavila je iz Bihaća fotografiju s dvojicom migranata koje odavno poznaje. Objavu je komentirao izvjesni Goran Živanović iz Banje Luke :

”**bo li ti oni svu fameliju, **vna nam na grbaču navaljujete. Teraj to bre iz države, sutra da ga vidim na mojoj dedovini kako seče pradedinu stoletnu šumu pa tačno bi odsecao glave ne samo njima nego i vama dušebrižnicima što dočekujete ta **vna paravojna sirijska, avganistanka itd, mamu vam bre **bem nenormalnu i glupu… ”.

Stokić je komentar prijavila prvoj dostupnoj policijskoj stanici MUP-a RS u Banja Luci. Službenica iz te policijske stanice ju je uputila na policijsku stanicu ”Obilićevo”, koja je nadležna prema njenom mjestu prebivališta.

Kada je došla u ”Obilićevo”, kako je ispričala, tamošnja službenica bila je sasvim neprijatna i nezainteresirana. Uputila ju je na dežurnog inspektora koji je rekao da se ne bavi time i da treba da dođe u ponedjeljak.

– Policajka koje je bila dežurna me nakon mog objašnjavanja zašto sam došla doslovno pitala – samo to? Onda je pozivala telefonom inspektora i rekla mi da dođem u ponedjeljak, tada će me primiti inspektor koji se ne bavi time, ali će vidjeti da me proslijedi nekom drugom. Ne osjećam se sigurno. Baš naprotiv, jako sam uznemirena. Strah me je – priča Stokićeva.

Sigurnost Stokićeve je na ovaj način još više ugrožena, jer postoji osnovana sumnja da Živanović živi u Banjoj Luci, što znači da je može napasti ili ispuniti prijetnje koje je uputio.

– Bez obzira što sam naglasila da vjerujem da ovaj muškarac živi u Banjoj Luci (to sam zaključila po objavama na njegovom profilu), znači mjestu gdje živim, radim i krećem se, oni odlučuju da čekaju puna dva dana da bi uopće uzeli moju izjavu – naglašava.

Prema Krivičnom zakonu Republike Srpske, ugrožavanje sigurnosti osoba prijetnjama smrću, teškim tjelesnim povredama, lišenjem slobode je kažnjivo s jednom do dvije godine zatvora.

Iz Policijske uprave Banjaluka saopštili su da je Živanović identifikovan i uhapšen u saradnji sa zvorničkom policijom u noći između 23. i 24. aprila.

Izvor: eTrafika.net/Žurnal

About The Author