Fotografija ‘Radnik na izmaku’ Melise Bašić pobjednik IOM-ovog konkursa

Autorica kaže da fotografira najčešće detalje kako bi dočarala savršenosti i nepravilnosti

Fotografija ‘Radnik na izmaku’ Melise Bašić pobjednik IOM-ovog konkursa

Fotografija „Radnik na izmaku“ Melise Bašić iz Zavidovića pobijedila je na konkursu Internacionalne organizacije za migracije (IOM) Bosne i Hercegovine o temi “Koronavirus kroz moj objektiv” na koji je prijavljen veliki broj fotografija.

Pobjednička fotografija prikazuje dvije ruke, radničku i onu drugu koja u rukavici čuva sitnu kovanicu.

– Kreativnost i umjetnost ispoljavam kroz fotografiju kao vid ponovnog vraćanja emocija u trenutak koji je prošao. Najčešće fotografiram detalje jer tako najbolje dočaram savršenosti i nepravilnosti u svemu što nas okružuje, pa i u nama samima – kazala je 26-godišnja Bašić.

Konkurs “Koronavirus kroz moj objektiv” jedna je od aktivnosti u okviru projekta “Podrška mladima u Bosni i Hercegovini” kojeg finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

IOM je krajem aprila pozvao autore da se jave na konkurs i dostave fotografije njihove zajednice te pokažu solidarnost na djelu.

U pozivu su naveli da je pandemija koronavirusa zasigurno svima promijenila način života i rutinu. Odlazak u školu, druženje s prijateljima i porodicom primorani smo ostaviti nakratko sa strane i prilagoditi se trenutnom stanju te biti odgovorni za čitavu zajednicu. Zajedno se svi borimo da ovo prevaziđemo što prije i na najbolji mogući način.

– Kao i većina nas, sigurni smo da i vi volite da sve važne događaje zabilježite fotografijama koje godinama poslije čuvate i koje vas vraćaju u taj trenutak. Zasigurno kada sve ovo prođe željet ćete da imate malu uspomenu na ove dane, koje ćete moći u budućnosti podijeliti s drugima i pričati priče o tome – naveli su.

About The Author