IPI pozvao na prestanak nasilne političke retorike u Slovačkoj poslije atentata na Fica

Odnosi između medija i stranke SMER Roberta Fica napeti su još od ubistva novinara Jána Kuciaka

IPI pozvao na prestanak nasilne političke retorike u Slovačkoj poslije atentata na Fica

Međunarodni institut za štampi (IPI) osudio je pokušaj atentata na slovačkog premijera Roberta Fica i pozvao na hitan prekid nasilne političke retorike i diskursa usmjerenog protiv medija.

– Pokušaj atentata na premijera Fica je užasan čin jer predstavlja napad na slovačku demokraciju –  rekao je Frane Maroević, izvršni direktor IPI-ja, dodajući da je IPI uznemiren zbog činjenice da političari okrivljuju nezavisne medije za ovaj gnusni čin.

– Takva je retorika pokušaj je iskorištavanja pucnjave za političku korist i može samo pojačati napetosti kada je zemlji potrebno suzdržavanje od njezinih političkih vođa. Već smo svjedoci izjava na društvenim mrežama u kojima se okrivljuju ‘liberalni mediji’ i bojimo se za sigurnost slovačkih novinara – naveo je.

Strah od napada na nezavisne medije dodatno je pogoršan videom koji je kružio i na kojem se vidi kako napadač navodno tvrdi da je bio motiviran zbog napada vlade na javni servis.

Politička klima u Slovačkoj se naglo pogoršala otkako se na izborima u oktobru Robert Fico vratio na vlast na čelu koalicijske vlade.

Od tada je vlada prijetila da će povući sredstva za oglašavanje iz kritičnih medija, uskratila je određenim medijima pristup konferencijama za novinare i progurala vrlo kontroverzni zakon o javnom emitiranju prema kojem bi sadašnja Radio i televizija Slovačke bila zamijenjena novom institucijom i novim upravnim odborom.

Odnosi između medija i stranke SMER Roberta Fica bili su napeti još od ubistva novinara Aktualityja Jána Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnírová 2018. godine, što je dovelo do Ficove ostavke.

U februaru ove godine vlada je promijenila krivični zakon koji je doveo do raspuštanja Ureda posebnog tužioca koji je bio odgovoran za istragu najtežih slučajeva korupcije i ubistva Kuciaka i Kušnírove, što je izazvalo velike javne proteste.

Izvor: IPI

About The Author