Četiri novinara ubijena u Gazi dok se broj mrtvih povećava

Izrael nastavlja svoju ofenzivu na Gazu unatoč rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a koja zahtijeva trenutni prekid vatre

Četiri novinara ubijena u Gazi dok se broj mrtvih povećava

Žrtve su identificirane kao Hail Al-Najjar, videomontažer u medijskoj mreži Al-Aqsa; Mahmoud Jahjouh, fotoreporter na web stranici Palestinske pošte; Moath Mustafa Al-Ghefari, fotoreporter na web stranici Kanaan Land i Palestinskoj medijskoj fondaciji i Amina Mahmoud Hameed, voditeljica programa i urednica u nekoliko medija.

Ured za medije u Gazi saopćio je da su četvorica ubijena u izraelskom zračnom napadu, ali nisu dali dodatne detalje o okolnostima njihove smrti.

Ukupno 104 palestinskih novinara ubijeno je od početka sukoba 7. oktobra. Dva izraelska i tri libanska medijska djelatnika također su ubijena.

Najnoviji gubitak pridodao je ionako velikom broju ubijenih novinara i medijskih djelatnika, a Odbor za zaštitu novinara kaže da je sukob u Gazi najsmrtonosniji za novinare i medijske djelatnike od kada se počelo voditi evidenciju.

Izrael nastavlja svoju ofenzivu na Gazu unatoč rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a koja zahtijeva trenutni prekid vatre. U četvrtak je Južnoafrička Republika, koja je Međunarodnom sudu pravde podnijela slučaj optužujući Izrael za genocid, apelirala na sud da naredi Izraelu da zaustavi napad na Rafah.

Izvor: ArabNews

About The Author