Suspendiran voditelj Russia Todaya koji je optužen za poticanje na genocid

U svojoj emisiji emitiranoj prošle sedmice Anton Krasovski je rekao da je djecu koja su na ruske snage gledala kao na okupatore trebalo ‘baciti ravno u rijeku’

Suspendiran voditelj Russia Todaya koji je optužen za poticanje na genocid
Foto: BBC

Russia Today (RT) optužena je za poticanje genocida nakon što je voditelj javno kazao da su ukrajinska djeca koja su moskovske snage smatrala okupatorima trebala biti utopljena.

Margarita Simonyan, glavna urednica ruskog državnog informativnog kanala, rekla je da je voditelj Anton Krasovski suspendiran zbog svojih “odvratnih komentara”.

Simonyan je dodala da niko u Russia Today (RT) ne dijeli stajališta gospodina Krasovskog.

U svojoj prošlosedmičnoj emisiji Krasovski je rekao da je djecu koja su kritizirala Rusiju trebalo “baciti ravno u rijeku s jakom strujom”.

Krasovski je ratni komentator na ruskoj televiziji kojeg sankcionirala Evropska unija. On je reagirao na priču ruskog pisca naučne fantastike Sergeja Lukjanenka o tome kako su mu, kada je prvi put posjetio Ukrajinu 1980-ih, djeca rekla da bi bolje živjeli da im Moskva nije okupirala zemlju.

– Trebalo ih je utopiti u Tysyni (rijeci) – rekao je Krasovski u odgovoru, dodajući „samo utopite tu djecu, utopite ih“. Alternativno, rekao je, mogli bi ih strpati u kolibe i spaliti.

U kratkom segmentu intervjua na društvenim mrežama, Krasovski također se nasmijao izvještajima da su ruski vojnici silovali starije Ukrajinke tokom invazije.

– Vlade koje još uvijek nisu zabranile RT moraju pogledati ovaj isječak – rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba na Twitteru, povezujući se na isječak intervjua.

– Agresivno poticanje na genocid (ovoj ćemo osobi suditi za to), nema nikakve veze sa slobodom govora. Zabraniti RT u cijelom svijetu – dodao je Kuleba.

Nakon suspenzije gospodin Krasovsky se ispričao i rekao da mu je “stvarno neugodno”.

– Pa, događa se: u eteru si, zaneseš se. I ne možeš stati. Molim za oprost sve koje je ovo zaprepastilo – poručio je u objavi na društvenim mrežama. Njegove izjave ispituje Ruska istražna komisija koje će sačiniti izvještaj.

Izvor: Sky News

About The Author