Kako uočiti lažne videozapise i fotografije dok Rusija napada Ukrajinu

Poynterov novinar donosi pregled tehnika koje novinari i drugi istražitelji koriste kako bi provjerili da li su slike i video zapisi stvarni

Kako uočiti lažne videozapise i fotografije dok Rusija napada Ukrajinu

U prvim satima ruske invazije na Ukrajinu, internetski nadzornici pregledavali su slike objavljene u ruskim medijima na kojima se tvrdilo da je Ukrajina prva izvršila napad, a Rusija je samo odgovorila.

Administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena već sedmicama upozorava da će, u danima i satima prije invazije na Ukrajinu koja je stigla prije zore u četvrtak, ruski izvori objaviti fotografije i videozapise kako bi se činilo da je ukrajinska vojska napala Rusiju.

– Da biste razumjeli kako ovi istražitelji rade svoj posao, prvo biste trebali razumjeti nekoliko osnova – kaže američki novinar Al Tompkins.

Sve stvoreno na digitalnom uređaju – bilo da se radi o pametnom telefonu, laptopu ili tabletu – uključuje digitalni otisak koji ide uz datoteku. Taj digitalni otisak, nazvan metapodaci, ostaje s dokumentom – bilo da se radi o videozapisu, fotografiji, budžetskoj tabeli ili drugom dokumentu – sve dok ga neko ili neki program ne ukloni.

Novinar je fotografirao svoj ured u Poynteru. Kada je provukao fotografiju u preglednik metapodataka moguće je vidjeti podatke iza datoteke. Podaci pokazuju da je koristio svoj iPhone 11 Pro Max za fotografiranje 22. februara 2022. godine u 11.56 sati.

Također može se vidjeti da je njegov telefon umetnuo njegovu geografsku širinu i dužinu u metapodatke koja pokazuje da je telefon bio usmjeren prema zapadu. Potom se doda geografska širina i dužina u Google Maps i vidi se tačno gdje je stajao kada je snimio fotografiju. Oznaka je ispravna unutar oko 50 metara.

Moguće je promijeniti metapodatke. Moguće je, na primjer, provući fotografiju u Photoshop i urediti metapodatke kako bi izgledalo da je bio negdje drugo. Potrebno je razmišljati o metapodacima kao o tragu, a ne o finalnom odgovoru da li je neka fotografija ili video lažan. Zato je važno porediti metapodatke s drugim elementima kako bi se razotkrila ili potvrdila slika.

Kad je tu fotografiju podijelio na Twitteru ili Facebooku, te stranice društvenih medija ne bi prosljeđivale metapodatke, ali postoji platforma društvenih medija Telegram koja je vrlo popularna izvan Sjedinjenih Američkih Država zbog svoje brzine i funkcionalnosti, koje uključuju šifrirane podatke.

Telegram ima još jednu jedinstvenu kvalitetu: ne uklanja metapodatke o videozapisima i fotografijama koje se na njemu dijele. Dakle, moguće je lako saznati gdje su snimljene slike ili video s Telegrama.

Primijenio je ovu tehniku ​​na videu koji je ruska novinska agencija Tass objavila u eteru i na internetu.

Tass je rekao da je pet ukrajinskih vojnika prešlo granicu s Rusijom sa dva oklopna transportera. Upravo se dogodilo, izvijestio je Tass, da su oni nosili kamere na kacigama i snimali video kada su napali ruske vojnike, a Rusi su ih ubili. Video je objavljen na Telegramu, a metapodaci pokazuju da zapravo video nije iz Rusije, već iz okupiranog područja istočne Ukrajine.

Taj je detalj kritično važan jer, ako su metapodaci tačni, to ukazuje da video nije prikazao napad unutar Rusije koji bi opravdao protunapad.

Metapodaci pokazuju da su oklopna vozila raznesena u blizini još jednog navodnog napada ukrajinskih snaga. Metapodaci te dvije slike preslikavaju se na lokaciju pet farmskih polja međusobno udaljenih.

Čini se da svi ovi dokazi ukazuju na to da su obje fotografije u najmanju ruku upitne. Metapodaci se ne podudaraju s tvrdnjama, a skeptici vjeruju da su oboje inscenirane s ciljem da se Ukrajina prikaže kao agresor.

Novinari Bellingcata među najboljima su u korištenju forenzičke analize poput metapodataka za provjeru ili razotkrivanje slika i videozapisa. Bellingcat je izvijestio o drugom ilustrativnom slučaju od 20. februara. Proruska policija iz Luganska objavila je video na svom Telegram kanalu tvrdeći da prikazuje muškarca u selu Pryshyb čija je noga morala biti amputirana nakon granatiranja ukrajinskih snaga.

Ovaj video uključuje početni snimak muškarca na tlu navodno na mjestu gdje je zadobio povrede. Muškarac je potom prikazan u bolnici gdje se, kako se navodi, oporavlja nakon amputacije.

Iako se ne može utvrditi da su ova dva muškarca ista, video se čini lako opovrgljivim jer je proteza vidljiva na početnom snimku (dakle, noga mu je već bila amputirana).

Osim ispitivanja metapodataka, istraživači gledaju i najsitnije detalje kako bi vidjeli da li se podaci poklapaju. Na primjer, u ponedjeljak su ruski mediji rekli da je ruski predsjednik Vladimir Putin zakazao hitan sastanak Vijeća sigurnosti nakon što su čelnici dviju spornih regija u istočnoj Ukrajini zatražili od Rusije priznavanje njihove nezavisnosti. Ruska TV je pokazala kako Putin potpisuje odluku o priznanju njihove nezavisnosti.

Ali istraživači su primijetili da ljudi na snimci nose satove. Sjednica Vijeća sigurnosti navodno je održana u 17 sati po lokalnom vremenu, ali svi satovi pokazuju podne, a satovi na ceremoniji potpisivanja pokazivali su 10.15 sati, dakle ili su svi imali krivo vrijeme, ili je potpisivanje bilo prije sjednice Vijeća sigurnosti. Drugim riječima sve je bila predstava.

Dok rade na ovakvom razotkrivanju, novinari i drugi istraživači trebali bi paziti da ne prenaglase tačnost onoga što razotkrivaju. Na primjer, iako je novinar naveo nedosljednosti u tvrdnjama državnih medija i neusklađenim metapodacima iza videozapisa i fotografija, ne može se sa sigurnošću reći ko je snimio video i ko ga je objavio, ali činjenica da ga ruske vladine medijske kuće prikazuju i tvrde da je to dokaz ukrajinske agresije čini ga dovoljno važnim da se preispita.

Izvor: Poynter

About The Author