Anonymousi srušili stranice Russia Todaya

Kao grupa koja nema službeno vodstvo objavili su da su u cyber ratu protiv ruske vlade

Anonymousi srušili stranice Russia Todaya
Foto: Getty Images

Najveća hakerska grupa Anonymous objavila je rat ruskoj vladi, u jeku ruskog napada na Ukrajinu koji traje već drugi dan.

– Grupa Anonymous službeno je u cyber ratu protiv ruske vlade – napisali su na Twitteru.

Hakerski aktivisti okupljeni u kolektivu Anonymous nemaju vodstvo niti je poznato tko su članovi.

Njihov moto je “Mi smo mnoštvo”, čime poručuju da je riječ o velikom broju individualaca.

S obzirom na to da ne postoji struktura vodstva, bilo ko može tvrditi da je njihov član. To također znači da njihovi članovi mogu imati različite ciljeve jer nemaju nikakvu agendu.

Noćas su objavili i upozorenje da se ruska vojska sprema raketirati Kijev, što se nakon nekoliko sati i dogodilo.

Od 4.30 sati ujutro po lokalnom vremenu Kijevom odjekuju eksplozije. Savjetnik ukrajinske vlade kaže da je srušen ruski avion i da je spriječeno više raketnih napada.

Grupa Anonymous jučer su hakirali i srušili stranicu Putinove državne televizije Russia Today. Stranice RT-a privremeno su bile nedostupne.

Kako javljaju brojni mediji, hakeri povezani s kolektivom Anonymous preuzeli su odgovornost u četvrtak navečer za kibernetičke napade koji su nakratko uklonili brojne web stranice povezane s ruskom vladom – kao odmazdu, kako su rekli, za invaziju na Ukrajinu.

Nazivajući RT “propagandnom stanicom”, Anonymous Twitter račun je rekao da se traži osveta za “brutalnu invaziju” na Ukrajinu. Kolektiv je “trenutačno uključen u operacije protiv Ruske Federacije”, što je glavni račun povezan s grupom objavio na Twitteru ranije u četvrtak, rekavši da je njegov cilj “samo mir u svijetu”.

Associated Press objavio je da su snage povezane s Rusijom pokrenule brojne napade zlonamjernog softvera na web stranice ukrajinske vlade i bankarske organizacije.

Izvor: Index.hr

About The Author