Facebook zamrznuo stranicu predsjednika Venecuele zbog dezinformacija o Covidu-19

Madurov službeni nalog na Instagramu, koji je u vlasništvu Facebooka, neće biti zamrznut

Facebook zamrznuo stranicu predsjednika Venecuele zbog dezinformacija o Covidu-19

Facebook je zamrznuo stranicu predsjednika Venecuele Nicolasa Madura zbog kršenja politika o širenju dezinformacija o Covidu-19 promovirajući lijek za koji tvrdi da može izliječiti bolest, potvrdio je glasnogovornik Facebooka.

Maduro je u januaru opisao Carvativir, oralnu otopinu dobivenu od majčine dušice, kao “čudotvorni” lijek koji neutralizira koronavirus bez nuspojava, dok liječnici kažu da to nema naučno utemeljenje.

Facebook je skinuo video u kojem Maduro promovira lijek jer krši politiku o lažnim tvrdnjama “da nešto može garantirati sprječavanje dobivanja Covida-19 ili može garantirati oporavak”.

– Slijedimo smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja kaže da trenutno nema lijekova za liječenje virusa. Zbog opetovanih kršenja naših pravila, stranicu zamrzavamo na 30 dana, koja će u tom periodu biti samo za čitanje – dodao je glasnogovornik.

Maduro videu kaže da se Carvativir, kojeg naziva “čudotvornim kapima” venezuelskog liječnika 19. stoljeća Josea Gregorija Hernandeza, a kojeg je Rimokatolička crkva proglasila blaženim, može preventivno i terapijski koristiti protiv koronavirusa.

Predsjednikov nalog na platformi za dijeljenje fotografija na društvenim mrežama Instagram, koji je u vlasništvu Facebooka, neće biti zamrznut.

Maduro je u februaru rekao da je Facebook “cenzurirao” videozapise u kojima je prikazivao Carvativir. Ranije je istaknuo da su se društvene mreže prema njemu i njegovim saveznicima nepravedno odnosili, uključujući i ono što on naziva samovoljnom obustavom računa.

Venecuelanski predsjednik često koristi društvene medije, uključujući Facebook i Twitter, a ponekad je emitirao govore putem Facebook Livea.

Službene brojke iz Venecuele govore o tome da je od petka zabilježeno 154.905 slučajeva zaraze koronavirusom uz 1.543 smrtna slučaja, iako opozicioni kritičari kažu da je stvarna brojka vjerovatno veća zbog ograničenje testiranja.

Izvor: Reuters

About The Author