AP će velikim slovom pisati ‘Crni’

Los Angeles Times, BuzzFeed News, Seattle Times i MSNBC ranije su pojedinačno objavile da će se njihov stil pisanja promijeniti

AP će velikim slovom pisati ‘Crni’

Američka novinska agencija Associated Press (AP) objavila je da će promijeniti svoj stil pisanja te će velikim slovom pisati riječ „Crni-Black“ ukoliko se to odnosi na rasnu, etničku ili kulturološku pripadnost što je potez redakcija širom Sjedinjenih Američkih Država u posljednjim sedmicama.

Potpredsjednik AP-a za standarde John Daniszewski napisao je da promjene koje će uslijediti odgovaraju standardima koje je AP postavio u drugim rasnim i etničkim identifikatorima, kao što su Latinoamerikanci, Azijci i Indijanci.

– Rasprave o stilu i jeziku uzimaju u obzir mnoge stvari uključujući potrebu za društvom jednakim za sve te poštujući evoluciju jezika – napisao je Daniszewski, izražavajući uvjerenje da ova promjena služi tim ciljevima.

AP prati novinske organizacije širom SAD-a koje su posljednjih sedmica odlučile velikim početnim slovom pisati termin „Crni“.

Organizacije poput Los Angeles Timesa, BuzzFeed Newsa, Seattle Timesa i MSNBC-ja ranije su pojedinačno objavile da će se njihov stil pisanja promijeniti u tom smislu. Seattle Times je promjenu izvršio još 2019. godine, a Daniszewski je rekao da je promjena uslijedila nakon dvogodišnjeg sveobuhvatnog istraživanja i rasprava.

Iz AP-a je također rečeno da kao globalna novinska organizacija, nastavljaju voditi rasprave u SAD-u i na međunarodnom nivou o tome da li će pisati velikim slovom termin „Bijeli“. Diskusije koje se vode u tom smislu su različite, a uključuju i raspravu o tome kakve bi sve implikacije mogle uslijediti izvan SAD-a.

Direktorica za obuku i različitosti u Poynteru Doris Truong kazala je da su „crne redakcije“ godinama postavile taj stilski presedan, ali ostale redakcije sporo slijede njihov primjer.

– Zašto nam je potrebna ova promjena? Riječi azijski, latinoamerički, indijanski su već pravilne imenice. Afroamerikanci ne predstavljaju loze svih crnaca – pojašnjava Truong, poručujući svim redakcijama koje su na tu odluku čekale AP da sada nema izgovora te ih pozvala da velikim slovom pišu „Crni“.

Izvor: Poynter

About The Author